Skummeslövs kyrka i Skottorp har en längre tid varit inklädd med byggnadsställningar och skyddsdukar. Innanför förlåten har stora rötskadade bjälkar bytts ut. Även brädpanel, koppartak och spira kommer att ha en himmelsk glans när allt är klart.
Skummeslövs kyrka i Skottorp har en längre tid varit inklädd med byggnadsställningar och skyddsdukar. Innanför förlåten har stora rötskadade bjälkar bytts ut. Även brädpanel, koppartak och spira kommer att ha en himmelsk glans när allt är klart. Bild: Henrik Williamsson

Skummeslövs kyrka får en välbehövlig 900-årsservice

Kyrktaket läckte. Men det visade sig vara värre än så. Även tornet på Skummeslövs kyrka var illa anfrätt.
– Vi har fått byta ut hjärtstocken som spiran ska stå på, säger snickaren Emanuel Parmlöv som är specialist på att renovera kyrkor.

ANNONS
LocationSkottorp||

”Gud håller ställningarna” står det på en banderoll utanpå byggnadsställningarna.

Så kan det kanske vara. Men innanför väderskyddsdukarna är det ett team av snickare och plåtslagare som fixar så att själva kyrkan ska hålla sig upprätt.

LÄS MER:900-årsjubilar håller födelsedagskalas hela året

Rötskadorna upptäcktes för ett par år sedan.

– Vi märkte att det läckte från taket. Anticimex var här och gjorde en grundlig undersökning. Då visade det sig att det var dåligt i tornet också. Däruppe på insidan är det i vanliga fall ingen som kommer upp och ser hur det ser ut, säger Hans-Ove Ottosson som är fastighetsansvarig på Laholms pastorat.

– Det fanns sprickor i koppartaket, säger Emanuel Parmlöv, snickare på Bröderna Bergströms byggnads AB som gör många kyrkorenoveringar.

ANNONS
Hans-Ove Ottosson och Emanuel Parmlöv vid hjärtstockens spetsiga topp. På den ska kyrkspiran trona.
Hans-Ove Ottosson och Emanuel Parmlöv vid hjärtstockens spetsiga topp. På den ska kyrkspiran trona. Bild: Henrik Williamsson

Det inträngande vattnet hade gått hårt åt träkonstruktionen.

– Vi har fått byta ut hjärtstocken och den bjälke som hjärtstocken stod på. Det är hjärtat i tornet, den går genom tornet och spiran står på den, säger Emanuel Parmlöv.

Även andra bärande delar har bytts ut. Emanuel nämner ”remstycke”, ”stickbjälkar” och ”högben”. Inga vanliga snickartermer. Men välbekanta för specialisten.

– Jag har jobbat med det här i tio år. Det har varit mycket kyrktak. Vi åker runt i hela södra Sverige, säger han.

När vi åker upp i hiss till tornets topp syns spetsen på den nya hjärtstocken som en gigantisk blyertspenna. Strax nedanför oss arbetar plåtslagare med att klä en del av kyrktornet med ny blank kopparplåt.

Dennis Lundqvist böjer och bankar kopparplåt. De gamla ärgade plåttaken hade spruckit. Nu sätts nya rödskimrande plåtar dit.
Dennis Lundqvist böjer och bankar kopparplåt. De gamla ärgade plåttaken hade spruckit. Nu sätts nya rödskimrande plåtar dit. Bild: Henrik Williamsson

Stockspetsen ska kläs med både koppar och bly, berättar Emanuel Parmlöv. På den ska det trona en ny spira.

– Det stod 1926 på vindflöjeln. Det var senaste gången man gjorde vid spiran. Där stod också årtalen 1860 och 1823. Och nu ska där stå 2020, säger Hans-Ove Ottosson.

Att laga kyrkor ställer speciella krav. En del gamla tekniker som träplugg i stället för skruv och spik ska användas. Nytt virke ska vara av extra hög kvalitet. Och så mycket som möjligt av det gamla ska bevaras.

ANNONS

– När vi byter panel byter vi bara det vi måste. Vi vill få minst en hel sida av den gamla panelen kvar.

Kyrkklockan bär inskriptionen: ”Tänk mänskosjäl uppå din Gud närhelst du hörer klockans ljud, att nåd hos Honom du må finna och en gång livets krona vinna”
Kyrkklockan bär inskriptionen: ”Tänk mänskosjäl uppå din Gud närhelst du hörer klockans ljud, att nåd hos Honom du må finna och en gång livets krona vinna” Bild: Henrik Williamsson

Arbetet med tornet är i avslutningsfasen. Vecka 26 ska ställningarna tas ner. Därefter fortsätter snickarna med kyrktaket.

Skummeslövs kyrka fyllde 900 år i fjol. Hans-Ove Ottosson berättar att Göteborgs stift varit angeläget att få till reparationerna.

– Arbetet med torn och tak kostar 4,2 miljoner kronor. Vi får 75 procent i bidrag från stiftet. Och de har varit snabba, vi ansökte i oktober och de sade ”gör det här, ni får pengar”. Det är jättebra att det här har kunnat forceras, i vanliga fall kan man få vänta två år på ett beslut.

LÄS MER:Vackra skatter och spännande historia i Skummeslövs kyrka

LÄS MER:300 år gammalt kyrktak ska läggas om

ANNONS