Skräpiga massor fyller ut marken på industriområde

Dina kubiks nya tomt i Mellby industriområde har fyllts upp med massor som är fulla av plastavfall. Miljökontoret kräver en förklaring. I värsta fall måste allt tas bort.

ANNONS
LocationMellby|
|

Grannar på industriområdet har reagerat och anmält saken till Laholms kommun.

”Dina kubik har fyllt upp sin tomt med något som liknar en soptipp. Det blåser plast överallt”, står det i anmälan till miljökontoret.

– Det är gamla limtuber, coca cola-flaskor, sladdar, järnrester och framför allt massvis med plast över hela området. Det ser ut som om man tagit gammalt rivningsavfall från en soptipp. Det är miljöförstöring och de borde få köra bort alltihop, säger en granne rätt över gatan.

Företagslokaler

Dina Kubik AB bygger och säljer små företagslokaler i stora lagerkomplex. Företaget har tidigare byggt 47 stycken så kallade kubiker i Mellby och har nyligen fått bygglov för två nya byggnader med ytterligare 58 företagslokaler på tomten intill.

ANNONS

Den nya tomten på Idévägen 36 är 10 000 kvadratmeter stor och har fyllts ut inför bygget. Byggnaderna kommer att uppta halva tomten, och resten ska till stor del asfalteras.

Miljökontoret inspekterade platsen i måndags.

– Rent generellt ska fyllnadsmassor vara rena massor. Huruvida de här är det kan vi inte svara på i dagsläget, säger Lina Johansson, miljö- och hälsoskyddsinspektör på kommunen.

Miljökontoret kräver svar

Hon har skrivit till Dina kubik och begärt en skyndsam förklaring av vad det är för massor och var de kommer i från.

– Det kan bli krav på att antingen sortera ut avfall och plocka bort eller ta bort massorna helt. Eftersom vi vet att de har beviljats bygglov vill vi få svar och få det här utrett innan man börjar bygga något över det, säger Lina Johansson.

– Avfall ska omhändertas, sorteras och återvinnas eller återanvändas till samma syfte som det hade från början. Plast vill vi inte ha i naturen, det kan bli ett miljöproblem, betonar hon.

”Vi är förvånade”

Falkenbergsbolaget Dina kubik säger till HP att företaget fick kännedom om saken på tisdag förmiddag genom miljökontorets mejl. De har kontaktat leverantören av fyllnadsmassor, som ska ha tagit prover men svaren har inte kommit ännu.

– Det är självklart att det inte ska vara plast och metall. Jag väntar på rapport från dem, säger Helena Lundhammar, marknadschef på Dina kubik.

ANNONS

Vad säger du om att det ser ut så här på er tomt?

– Det lät jättekonstigt. Vi har använt samma leverantör i alla våra projekt och det har aldrig varit några problem. Vi är förvånade och behöver naturligtvis åtgärda det i så fall, antingen vi eller de som är ansvariga för fyllnadsmassorna, säger Helena Lundhammar.

Dina kubik startade i Falkenberg 2014 och har även byggt i Laholm och Halmstad. Nya projekt pågår i Falkenberg, Borås och Mellby.

LÄS FLER NYHETER om Dina kubik AB i Laholm:

Firma vill bygga radhus för företag

Alfabetet otillräckligt för 38 nya adresser

Små företagslokaler planeras i Mellby

ANNONS