Skrämd personal varnar för sämre öppettider i simhallen

Sämre öppettider och färre verksamheter. Personalen på simhallen är skrämda till tystnad och oroliga för följderna av omorganisationen på Folkhälsocentrum.

ANNONS
LocationLaholm||

Kultur- och utvecklingsförvaltningen räknar med att 8,5 heltidstjänster kan bemanna simhallen och receptionen på ett roterande schema.

Det hävdar personalen är omöjligt med Folkhälsocentrums öppettider sju dagar i veckan, ofta från tidig morgon till sen kväll. Under normala omständigheter (utan pandemi) bedrivs där ett 80-tal verksamheter, bland annat simskola, babysim, vattengympa, seniorträning med mycket mera.

”Vet politikerna om det?”

– Det går inte med den nya bemanningen. Vet politikerna om det? Är Laholms politiker beredda att krympa verksamheten och tillgängligheten för allmänheten? frågar sig en stor grupp anställda som är kritiska till förslaget.

Vi vågar inte säga någonting. Gör man det har man inte jobbet kvar.

Men deras farhågor tillbakavisas.

– Den signalen har inte vi fått, säger Ove Bengtsson (C), ordförande i kultur- och utvecklingsnämnden, den politiska nämnd som rår över den kommunala simhallen i Laholm.

ANNONS

Bättre arbetsmiljö

Ove Bengtsson understryker att förslaget har tagits fram av förvaltningens chefer för att förbättra arbetsmiljön för badhuspersonalen.

– Allt grundar sig i att arbetsmiljön inte är okej. Det finns forskning på att det inte är bra att gå i simhallsmiljön från morgon till kväll. Omorganisationen görs för att inte folk ska fara illa.

Ove Bengtsson (C) är ordförande i kultur- och utvecklingsnämnden i Laholm.
Ove Bengtsson (C) är ordförande i kultur- och utvecklingsnämnden i Laholm. Bild: PeO Persson

Arbetstiden ska därför delas mellan simhall och reception. Kommunens måltidsservice föreslås ta över kafeterian.

Omkring 16 anställda på Folkhälsocentrum berörs. I dag har så gott som alla deltidstjänster. Med förändringen följer att heltid ska bli norm.

– SKR (Sveriges kommuner och regioner) har gjort ett avtal med fackförbunden om att man ska erbjuda heltidstjänster. Då kommer den här frågan upp. Jag förstår att det blir oroligt, men samtidigt har arbetsgivaren en skyldighet att utbilda människor så att man kan ta nya arbetsuppgifter, säger Ove Bengtsson.

Rädsla för repressalier

Som HP berättat är facket kritiskt och oron växer bland både receptionister och badvakter. Alla anställda som HP pratat med kräver anonymitet. Efter att fritidschefen Christer Johansson hastigt fick sluta finns det en rädsla för repressalier från arbetsgivaren om man kommer med kritik.

– Det tycker jag är jättemärkligt. Du ringer ju till mig nu, säger Ove Bengtsson.

ANNONS

Han vill inte kommentera omständigheterna kring att fritidschefen löstes ut mer än att det blev en förhandling med arbetsgivaren som slutade i en överenskommelse. Kommunikationsplanen som dikterar hur orsakerna ska förmedlas utåt, framtagen av verksamhetschefen Wiveca Ekeblad, har han inte läst.

Uppenbarligen känner personalen där uppe att det kommit hastigt. Jag har själv pratat med dem och förstår oron.

Är du nöjd med hur processen har fungerat?

– Det är brister i kommunikationen. Självklart är det så. Sen går jag inte in i var det ligger, säger Ove Bengtsson och tillägger:

– Uppenbarligen känner personalen där uppe att det kommit hastigt. Jag har själv pratat med dem och förstår oron. Samtidigt måste man ha med sig att det är vårt ansvar att se till att arbetsmiljön är bra.

Simhallen på Folkhälsocentrum i Laholm håller för närvarande helt stängt på grund av pandemin, med undantag för simskolan. All annan gruppverksamhet är inställd och allmänna bad är inte tillåtna för närvarande.
Simhallen på Folkhälsocentrum i Laholm håller för närvarande helt stängt på grund av pandemin, med undantag för simskolan. All annan gruppverksamhet är inställd och allmänna bad är inte tillåtna för närvarande. Bild: arkiv

Bekymrade röster

Här har HP samlat några röster från de anställda:

– Vi vågar inte säga någonting. Gör man det har man inte jobbet kvar. Christer ifrågasatte delar av förslaget. Då var han obekväm och blev hemskickad.

– Folk är oroliga för sin framtid. Då säger chefen: ”Det är som att dra av ett plåster. Sen mår man bra”.

– Ingen har frågat oss om vi vill jobba heltid. Varför undersöker man inte det först?

– Personalen har skrivit fem, sex risk- och konsekvensanalyser. De kommer tillbaka ändrade, och så vill de att vi ska skriva under.

ANNONS

– Kombitjänster har vi haft som förslag länge, men det måste införas vid nyanställningar.

LÄS MER:Fritidschefen blev utköpt för åtta månadslöner

LÄS MER:Facket dömer ut omorganisation på Folkhälsocentrum

LÄS MER:Fritidschef hoppar av efter 14 år – oro bland personalen

ANNONS