Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredagskvällen 11 september förra året besköts ett hus på en mindre ort utanför Veinge. Skottet gick igenom ett fönster och en man skadades av glassplitter. En tungt kriminell 38-årig man har nu åtalats vid Halmstads tingsrätt för mordförsök och grovt vapenbrott. Montage: HP,  Bild: Johan Nilsson/TT
Fredagskvällen 11 september förra året besköts ett hus på en mindre ort utanför Veinge. Skottet gick igenom ett fönster och en man skadades av glassplitter. En tungt kriminell 38-årig man har nu åtalats vid Halmstads tingsrätt för mordförsök och grovt vapenbrott. Montage: HP, Bild: Johan Nilsson/TT

Skott riktades mot ”fel” person – man åtalas för mordförsök

Skottet genom rutan var avsett för paret som bor i huset. Men de var inte hemma. Gevärskulan passerade en annan persons huvud på någon decimeters avstånd.

På torsdagen åtalades den 38-årige mannen som suttit häktad för dådet i nästan ett halvår. Han misstänks ha skjutit med ett salongsgevär in i en bostad på landsbygden utanför Veinge. Två personer befann sig i huset, en man fick lättare skador av glassplitter.

Konflikt med expartner

Kammaråklagare Klas Lundgren hävdar att mannens avsikt var att döda. Men inte mannen och kvinnan som råkade befinna sig i bostaden vid tillfället, en fredagskväll 11 september förra året, utan paret som egentligen bor där.

Den åtalade mannen har barn sedan tidigare med kvinnan som bor i huset, och en konflikt hade blossat upp mellan parterna.

Åtalet gäller försök till mord, grovt vapenbrott, ringa narkotikabrott, framkallande av fara för annan, grovt olaga hot och skadegörelse.

”Error in persona”

38-åringen greps dagen efter, och hade då en knarkcocktail av amtefamin, cannabis, opium och olika former av lugnande läkemedel i kroppen.

Åklagaren vill inför rätten försöka bevisa att mannen skaffat och i påverkat tillstånd använt skjutvapnet för att beröva sitt ex eller hennes nya sambo livet.

”Fara för brottets fullbordan har förelegat eller har sådan fara endast på grund av tillfälliga omständigheter varit utesluten” skriver åklagaren och använder den juridiska termen ”error in persona” om personförväxlingen.

Nekar till brott

38-åringen har från polisutredningens början nekat till brott. Åklagaren kallar flera vittnen till rättegången, vilkas berättelser ska knyta gärningsmannen till platsen och styrka att det fanns ett motiv. Bland övrig bevisning finns bland annat geväret och skärmdumpar på sms.

Den åtalade har ett tungt kriminellt förflutet. Sedan 2005 har han dömts till sammanlagt tio års fängelse, för bland annat Tjuvhultstortyren, mc-kriminalitet och utpressning.

LÄS MER: Polis hittade salongsgevär efter skott genom fönster

LÄS MER: Skottlossning mot bostad – man gripen

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här