Eleverna på Lagaholmsskolan får inleda den nya terminen med distansstudier.
Eleverna på Lagaholmsskolan får inleda den nya terminen med distansstudier. Bild: Carina Nilsson

Skolstarten skjuts fram när distansundervisning införs i Laholm

De kommande två veckorna ska högstadieeleverna i Laholm studera hemifrån. För att hinna förbereda sig skjuts fredagens terminsstart upp till måndag.

ANNONS
LocationVåxtorp, Laholm, Veinge||

Under onsdagskvällen meddelade smittskyddsläkaren i Region Halland att undervisning på distans nu rekommenderas för regionens högstadieelever. Laholms kommun följer råden och förbereder sig nu för fjärr- och distansundervisning från terminsstarten. Skolorna skulle egentligen startat på fredagen, men skjuts fram till måndagen så att lärare får tid att förbereda sig.

– Vi förberedde oss för detta redan i våras och valde då att arbeta med videoverktyget Teams. Det gör man nu på de flesta skolorna och vi såg till att alla lärare och elever har konton. Sen har lärarna börjat jobba mer digitalt med eleverna, även i de tidigare skolåren, säger utbildningschef Richard Mortenlind.

ANNONS
Richard Mortenlind, utbildningschef i Laholms kommun.
Richard Mortenlind, utbildningschef i Laholms kommun. Bild: Carina Nilsson

849 elever fördelade på Veingeskolan, Lagaholmsskolan och Våxtorpsskolan ska nu studera hemifrån. Samtliga elever har sedan tidigare tillgång till en dator.

Inledningsvis ska distansundervisningen pågå i två veckor.

– Det hoppas vi som skolhuvudman att det stannar vid eftersom vi helst vill ha eleverna i skolan. Där kan vi säkra upp kvalitetsundervisningen på bästa sätt för varje elev. Men det är klart att vi har en oerhört ansträngd situation i samhället i dag så man vill på alla möjliga sätt minimera smittspridningen och då är detta ett sätt.

Hur blir det med skollunchen?

– Vi använder samma modell som gymnasiet. Det blir någon slags beställningsförfarande och sen har man möjlighet att hämta lunchpaket i olika kommunala lokaler, bland annat på skolan. Vi ska försöka göra det så tillgängligt som möjligt för så många som möjligt.

Den missade skoldagen behöver nu läggas in någon gång under vårterminen.

– Det innebär att vi behöver hitta en lösning för att vi har ytterligare en skoldag under vårterminen. Eleverna kommer inte att blir av med en skoldag, säger Richard Mortenlind.

LÄS MER:Smittskyddsläkare rekommenderar distans för högstadiet

ANNONS