Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Skolchefen tar avstånd från privat studentfest: ”Vi står inte bakom”

En privat studentfest är planerad att arrangeras av elever på Osbecksgymnasiet. Det har fått skolchef Ingela Månsson att gå ut och varna föräldrar om planerna.
– Vi står inte bakom det här, säger hon.

Det rör sig om två elever som ska ha hyrt en lokal för att ha en fest senare i november, dit alla i årskurs tre på Osbecksgymansiet är bjudna. Det fick Ingela Månsson, avdelningschef utbildning och skolchef i Laholms kommun, att gå ut med ett brev till föräldrar med barn på gymnasiet för att berätta att skolan och kommunen inte står bakom arrangemanget.

Mailet från Ingela Månsson där kommunen tar avstånd från festen som planeras att arrangeras. Bild: Privat
Mailet från Ingela Månsson där kommunen tar avstånd från festen som planeras att arrangeras. Bild: Privat

– Vi hade hört rykten om att det här skulle ske och då gick vi ut med ett meddelande för att påminna om att vi är inne i en pandemi och att man ska tänka framåt. Vi står inte bakom det här och de här tillställningarna och det som kan tänkas komma av att man träffas i en grupp på det viset, säger hon.

Vad tycker ni som kommun om att det här planeras ske?

– Vi lägger oss inte i vad de gör på sin fritid. Vi vill bara påminna om att de ska tänka sig för.

Om du säger att ni inte lägger er i vad de gör på sin fritid, varför går ni ut med det här?

– Vi ville påminna om de restriktioner och den pandemi som vi är inne i. Vi ville också medvetandegöra att Laholms kommun och Osbecksgymnasiet inte står bakom det här. Så att det inte blir en diskussion att det är förankrat i leden.

Skolan har inget formellt ansvar

På frågan om vad Månsson tänker om att skolan ändå kan kopplas samman med festen, eftersom den utannonserats som en studentfest för Osbeckgymnasiet, menar hon att precis det är anledningen till att de gått ut med informationen. Hon menar samtidigt att kommunen och skolan inte har ansvar för det som sker utanför skoltid.

– Varje individ har sitt eget ansvar och att ta ansvar för det vi är inne i. Då vill vi bara vädja till att tänka till en gång till. Det är väl vårt ansvar, tänker jag.

Skolchefen vill undvika smitta

I somras blev ett flertal ungdomar smittade av coronaviruset efter en studentfest. Det är ett scenario Månsson hoppas inte upprepar sig igen i framtiden.

LÄS MER: Coronasmitta spreds på stor studentfest

– En konsekvens skulle kunna bli att vi får gå över på distansundervisning (om många blir smittade). Det drabbar inte enbart de som varit på festen, det kommer att drabba allihop. Varje individ måste fundera på när man tar sådana beslut i de här tiderna att umgås i större sällskap, säger Månsson.

– Generellt är det som jag säger, vi kan inte göra något för att stoppa det. Vi kan enbart uppmärksamma om det här sker och be att varje individ måste ta sitt ansvar.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här