Skola som blev bostad får byggnadspris

Det gamla skolhuset i Gamleby är så väl bevarat att ägarna är värda ett pris. Det tycker föreningen Gamla Laholm som nu har gjort slag i saken.

ANNONS
LocationLaholm||

Gamla Laholms byggnadspris för 2020 tilldelas Lars Rudin och Agneta Larsson. De äger fastigheten Kräftan 1, det gamla skolhuset som ligger intill Apotekarelunden i korsningen av Skolgatan–S:t Clemens gränd.

Motiveringen lyder:

”För ambitiöst underhåll och bevarande av en värdefull kulturbyggnad i Gamleby, som väl minner om, och speglar, stadens historia.”

Vid en ceremoni i rådhuset på lördagen fick Lars Rudin och Agneta Larsson ta emot priset, i form av ett diplom att hänga på väggen och en plakett att sätta på fasaden.

– Det är en stor ära att få det där priset. Det här att ta hand om ett gammalt hus är både en utmaning och ett förtroende på ett sätt. Det gäller att man är försiktig när man håller på och renoverar, säger Lars Rudin som har bott i huset sedan 1987 och själv renoverat på kvällar och helger.

ANNONS

Utmärkelsen kom som en överraskning för makarna, som ändå har viss erfarenhet på området.

– Om sanningen ska fram så har vi fått ett pris av länsstyrelsen tidigare, på 80- eller 90-talet, säger Lars Rudin.

Bostadshuset har en gång i tiden tjänstgjort som skola.

– Det är kanske det tyngsta kulturhuset i Gamleby efter kyrkan. Vi vet att det kräver mycket möda och ekonomiska insatser att behålla ett sånt här hus i gott skick och det vill vi belöna, säger Sven Palmkvist i prisjuryn.

Det är andra gången som föreningen delar ut sitt pris för goda insatser inom kulturminnes- och byggnadsminnesvård. Förra året gick det till makarna Ingrid och Björn Günther-Hanssen och deras 1700-talshus i Gamleby.

LÄS MER:1700-talshus i Gamleby prisas för pietetsfull renovering

LÄS MER:Gamla Laholm ska belöna god byggnadsvård

ANNONS