Hökhultsgården, nära Lagans mynning, är nu under renovering. Uthusbyggnaden, som används till betesdjur blir färdig i år, och nu ger sig länsstyrelsen också i kast med att rusta upp boningshuset. Första stegen blir att dränera bort vatten och att fixa fasaden.
Hökhultsgården, nära Lagans mynning, är nu under renovering. Uthusbyggnaden, som används till betesdjur blir färdig i år, och nu ger sig länsstyrelsen också i kast med att rusta upp boningshuset. Första stegen blir att dränera bort vatten och att fixa fasaden. Bild: Henrik Williamsson

Skogvaktarbostället kan bli länsstyrelsens satellit

Det är inte längre tal om att riva det gamla skogvaktarbostället i Hökhult. I stället ska länsstyrelsen renovera – och kanske behålla stugan som kontor i framtiden.

ANNONS
|

Efter att Naturskyddsföreningen slutade använda Hökhult som föreningslokal gick det utför med fastigheten.

För några år sedan upptäcktes att vatten runnit in i källaren och orsakat vattenskador. Det var på vippen att ägaren länsstyrelsen rev kåken.

LÄS MER:Hökhultsgård väntar på sin dom

Men efter protester från bland andra Kulturmiljö Halland fick gården stå kvar. Nu har länsstyrelsen bestämt att fastigheten ska fixas till.

– Nu i första omgången blir det utvändigt. Allt har med budgetar att göra och det här är ett långsiktigt projekt. Men vi hoppas få renovera huset så att det går att använda, säger Annelie Olsson som är reservatsföreståndare på länsstyrelsen i Halland.

ANNONS

Huset har hållit sig torrt

Vattenskadorna var inte så katastrofala som först befarades.

– Huset måste dräneras så att källaren kan användas. Men huset i sig är torrt och fint, säger Annelie Olsson.

Kanske är det koks och slamsten, som hittats under golvbrädorna, som hållit fuktigheten borta.

1899 gjorde kung Oscar II ett besök i Laholm. En av hållpunkterna var jakt på Hökafältet. På bilden från Hökhult syns inte kungen, men väl hans värd, kronojägare JA Mellström.
1899 gjorde kung Oscar II ett besök i Laholm. En av hållpunkterna var jakt på Hökafältet. På bilden från Hökhult syns inte kungen, men väl hans värd, kronojägare JA Mellström. Bild: Gamla Laholm

Hökhult har långa anor. Längre än vad länsstyrelsen först trodde. En bild som varit publicerad i föreningen Gamla Laholms årsbok visar när kung Oscar II var på jaktbesök 1899.

”Sött hus med snickarglädje”

– Där fick vi hjälp av Gamla Laholm. Historiken är annars inte så lätt att ta rätt på. De här små ställena som inte ligger i städer går ofta lite under sökarljuset, säger reservatsföreståndare Ylva Sass.

– Man kan se hur huset såg ut innan det byggdes ut på längden och bredden. Det har varit ett sött litet hus med snickarglädje och veranda, säger Annelie Olsson.

Vad skulle man kunna använda Hökhult till i framtiden?

– Vi har en intressent som skulle kunna tänka sig någon enklare logiverksamhet. Men vi spånar på lite olika idéer. Kanske att använda det som en satellit för länsstyrelsen i Halland.

Satellit?

– Ja, i Skåne har man satelliter på Kullaberg, Söderåsen och Stenshuvud. Det kallas satelliter när man har en arbetsplats som ligger utanför huvudarbetsplatsen, säger Annelie Olsson.

ANNONS

– Huset är jättemysigt. Det är lite själ i gamla hus, tillägger hon.

Tyvärr är det fler som sett Hökultsgården som ett mysigt krypin. Objudna gäster.

– Man har brutit sig in i huset och förstört. Det har kraschats fönster och eldats. Det är bra att det här blir uppmärksammat. Nu hoppas vi att folk förstår att vi renoverar och vill huset väl, så att skadegörelsen upphör, säger Ylva Sass.

ANNONS