”Vi behöver inte röja bort rönn, asp sälg och ek i skogen – det sköter viltet åt oss” menar Magnus Gunnarsson, skogskonsulent på Skogsstyrelsen, som ser en positiv utveckling i att få ner betesskador på tall.
”Vi behöver inte röja bort rönn, asp sälg och ek i skogen – det sköter viltet åt oss” menar Magnus Gunnarsson, skogskonsulent på Skogsstyrelsen, som ser en positiv utveckling i att få ner betesskador på tall. Bild: Kenny Hjälte/arkiv

Skogsstyrelsen tvivlar på siffror bakom inventering

Inventeringen av betesskador på tall i södra Halland visar en positiv riktning med färre skador. Samtidigt tror Skogsstyrelsen att det kan finnas fel på underlaget.

ANNONS
LocationLaholm||

Hungriga djur i skogarna gör att det har varit svårt att få upp tallbestånd som inte har skador i plant- eller ungskogsfasen. Betningen medför defekter som gör att virket klassas ner och ger mindre betalt för skogsägarna. I älgförvaltningsområdet för södra Halland, som till stor del består av Laholm och Halmstad, har skadeandelen gått ner i Skogsstyrelsens senaste mätning som sker genom den så kallade älgbetesinventeringen (ÄBIN). Tidigare år har årsskadad tall varit uppe på 17 respektive 29 procent, för att i senaste mätningen vara nere på åtta procent.

– Vi har en bit på väg men det finns en svag positiv utveckling, säger Magnus Gunnarsson, skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Halland.

ANNONS

Födokonkurrens styr älg till tall

Enligt forskare på vilt är tall en typ av bulkföda för älg och tillhör inte den mest prefererade födan. Istället är det bärris tillsammans med rönn, asp, sälg och ek (RASE) som de hellre äter men som är mer svårtillgängligt under vintrar. Dessutom visar forskningen att födokonkurrens mellan älg och mindre hjortdjur styr över älgen till att beta mer tall, samt att jakttrycket då borde fokusera på de mindre djuren.

Magnus Gunnarsson på skogsstyrelsen vill ha en viltförvaltning som omfattar mer djur än älgen och menar att älgen inte är den enda boven i dramat när skog ska föryngras.
Magnus Gunnarsson på skogsstyrelsen vill ha en viltförvaltning som omfattar mer djur än älgen och menar att älgen inte är den enda boven i dramat när skog ska föryngras. Bild: Kenny Hjälte

– Jag skulle vilja att vi har en viltförvaltning, inte bara en älgförvaltning. Där alla djur i skogen ingår. Vi har fruktansvärt bra koll på älgen både lokalt och i forskningen. Ska vi nå våra mål, för en välmående viltstam och skogproduktion, bör vi ha en viltförvaltning som innefattar fler djur än älg, säger Magnus Gunnarsson och fortsätter:

– Viltolyckor i Halland ökar på alla djur utom på älgen, det tyder på ökade viltstammar generellt och de senaste åren har vi sett en ökning på dovvilt och kronvilt, säger han.

Fel på siffrorna

Områden där det återbeskogas med tall har enligt undersökningen ökat någon procent. Men datan bakom undersökningen vågar inte Magnus Gunnarsson lita på för att dra några säkra slutsatser.

– Jag får lägga in en brasklapp, vi har höjt ögonbrynen för siffrorna i det södra förvaltningsområdet. Där var nästan hälften av det inventerade området klassad som mager mark, det låter väldigt konstigt för Halland, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Det som också sticker ut i undersökningen är att det enbart är fem procent bördig mark i södra Halland. Vi tror att siffrorna är fel. Men det kan ha kommit galet så att ytorna slumpats ut på mager mark eller så har personen som gjort det inte haft rätt utbildning.

LÄS MER:Kritiska skador på skogen: ”Viltstam måste minskas”

ANNONS