Skogaby Lantbruk satsar på gårdsbutik och musteri

Efter den torra sommaren lade de köttproduktionen på hyllan. Nu har Josefine och Marcus Lindmark satsat på grönsaker och öppnat en gårdsbutik. Härnäst öppnar de ett musteri.

ANNONS
LocationVeinge||

Marcus Lindmark hade tidigare en stor köttproduktion på gården i Vessinge utanför Veinge. Efter den torra sommaren 2018 stod paret Marcus och Josefine Lindmark vid ett vägskäl. Bygga nya stallar och satsa på köttproduktionen eller skära ner och lägga krutet på något annat?

– Köttpriserna var låga och det var långa slaktköer. Det var mycket som var osäkert. Vintern 2018 började vi sälja köttlådor och det föll väl ut, säger Josefine Lindmark.

350 tjurar blev till 50 tjurar och kvigor. Sedan startades en större odling.

– Jag har alltid odlat för självhushållning. Vi skulle egentligen ökat odlingen redan i fjol men det blev inte förrän i år, säger Josefine Lindmark.

ANNONS

Experimenterar i landet

Ute i odlingen växer det zucchini, sötpotatis, kronärtskocka, kål i olika former och pumpor mot en kuliss av solrosor. Kronärtskockan är ett experiment och sötpotatisen frodas tack vare värmen i augusti. Paret började sälja grönsakslådor via Facebook och öppnade gårdsbutiken 8 augusti. De har redan upptäckt vad som säljs och vad de behöver utöka till nästa år.

– Hallon hade vi kunnat sälja hur mycket som helst, det ska vi öka nästa år.

Intill gårdsbutiken ligger ett rum där det tidigare fanns en spannmålstork. I mars började paret Lindmark rensa och göra om i rummet och 5 augusti öppnar Laholms första musteri.

– Jag drev ett musteri när jag bodde i Västmanland och har grejer som bara har stått här. Vi har mustat lite till grannar och vänner tidigare, säger Josefine.

Mustar andras äpplen

Nu kan allmänheten lämna in sina äpplen och få dem mustade. Josefine och Marcus Lindmark har inga egna äppelodlingar utan hoppas att det finns laholmare som inte tänker använda sina äpplen och vill skänka dem.

Har ni tänkt på detta länge?

– Ja egentligen sedan jag flyttade hit för fyra år sedan. Men det har inte funnits tid, säger Josefine.

Tanken är att musteriet och odlingen ska stå för hälften av inkomsten. Josefine har jobbat på Lilla Tjärby trädgård de senaste fyra sommarsäsongerna och på en mjölkgård på vintrarna. Marcus jobbar på en maskinstation, även det i säsong. I höst ska Josefine ägna sig åt musteriet och butiken på heltid samtidigt som hon har börjat en utbildning i mathantverk.

ANNONS

– Jag hoppas att det inte bara är jag som saknat ett musteri i Laholm.

LÄS MER:Bönder efterlyser betesmark, hö och halm

ANNONS