Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skogaby buss kan krävas på 100 000 kronor i vite

Skogaby buss och taxi tvingas av Arbetsmiljöverket att uppfylla en rad krav för att undvika vite på 100 000 kr löpande.

Kraven är ställda för att skydda förarna. Arbetsmiljöverket menar bland annat att bolaget måste hålla den främre dörren stängd för ombordstigning för att kunna säkerställa att passagerarna kan gå på utan att passera föraren på nära håll.

Problemet är att man i avtalet med Länstrafiken Kronoberg har inskrivet att passagerarna ska kunna lösa sin biljett ombord på bussen och betala för den där. Skyddsombudet på kommunal har anmält bolagets tidigare åtgärd som det inte ansåg var tillräckligt. Arbetsmiljöverket håller med.

Bolaget tvingas nu att hålla främre dörren stängd och tydligt visa med skyltar att de två närmaste raderna från busschauffören till passagerarna inte är disponibla.

Bolaget har i ett tidigare svar skrivit att de gett sina förare munskydd och visir samt handsprit för att skydda sig. Men Arbetsmiljöverket menar att det inte räcker.

Visiren ska de bara ha vid kontakt med passageraren och dessa måste därefter desinficeras. Skyddsombudet har påpekat att det då inte finns möjlighet att placera detta på ett relevant sätt under färd, samt att det skulle ta längre tid att ta sig igenom rundan och därmed försena tidtabellen, vilket i sin tur skulle leda till en ökad stress för chauffören.

Arbetsmiljöverket håller även i den frågan med skyddsombudet och förkastar idén om användning av visir och munskydd i verksamheten såsom beskrivits i bolagets svar till Arbetsmiljöverket.

Beslutet gäller tills vidare, och som längst till sista oktober.

Hallandsposten har utan resultat sökt ansvarig på bolaget.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här