Vallåsens skidanläggning har Branäsgruppen som huvudägare. Jesper Malmquist är platschef. Bilden är från den milda vintern 2019. Säsongen 2020 kommer han byta hjälmen mot längdåkningsutrustning.
Vallåsens skidanläggning har Branäsgruppen som huvudägare. Jesper Malmquist är platschef. Bilden är från den milda vintern 2019. Säsongen 2020 kommer han byta hjälmen mot längdåkningsutrustning. Bild: Evelina Gunnarsson

Skidanläggningen byter spår

Det blir en nysatsning på Vallåsens skidanläggning kommande säsong. Skidåkarna behöver inte vänta tills det är snö i backen. De kan spänna på sig längdskidorna i stället eftersom det ska byggas längdspår med öppning till höstlovet.

ANNONS
LocationHallandsåsen||

Det gäller att tänka i nya banor när man jobbar med snö, speciellt så här långt söderut. Därför erbjuds något nytt på Vallåsens skidanläggning vid Våxtorp.

– Vi ska satsa på längdåkning den här vintern. Med hjälp av våra två snöfabriker kommer vi kunna starta anläggningen med längdskidåkning sista helgen i oktober och ha öppet fram till Vasaloppet, berättar Jesper Malmquist, platschef.

Det ska bli ett spår på en kilometer med en fallhöjd på 22 meter och ett nybörjarspår på 400 meter, utan fallhöjd. Spåren kommer att dras nedanför skidbackarna.

Det ska även byggas en längdarena där man kan träna teknik, men den kommer sannolikt inte vara klar från start i höst.

ANNONS

Det är en kombination av milt vinterväder och ett ökat intresse för längdskidåkning som resulterar i en satsning på längdåkning och inte enbart utförsåkning.

– Vi har mycket längdåkare runt om i Halland, Skåne, Småland och Danmark. Längdåkning är skonsamt och passar många. Det blir allt mer populärt. Det ordnas ju till och med nattvasa nu.

Men hur blir det med utförsåkarna?

– De är fortsatt viktiga för oss. Men vi kan skapa förutsättningar för längdskidåkning mycket tidigare. I de alpina backarna krävs det betydligt mer snö än i ett längdspår, säger Jesper Malmquist.

– Dessutom kan vi med våra snöfabriker på ganska kort tid skapa snö. Det tar oss inte speciellt lång tid att bygga upp spåren.

En snömaskin fungerar som en ismaskin och kan producera snö i upp till tolv plusgrader utomhus. Inne i maskinen är det dock minusgrader. Det kan produceras cirka 30 lastbilslass snö per dygn, som sedan skickas ut i backarna och i längdspåren.

– Det är detta som möjliggör att vi kan starta säsongen så tidigt.

Malmquist har haft hjälp av erfarna längdåkare i planeringen av hur och var spåren ska dras.

– Vi får se vart detta bär, men vi har stora förhoppningar om att det ska bli succé och väcka stort intresse.

ANNONS

Blir det nyanställningar?

– Om vi lyckas väldigt bra så kan det blir fler säsongsanställda. Under en vintersäsong har vi cirka 120 medarbetare på lönelistan. En storhelg är det cirka 60 av dem som är i tjänst.

Efter säsongen 2018 sparades ett stort lass snö, som kunde ses lysa vitt på långt håll uppe på skidbacken. Vintersäsongen 2019 var så mild att det inte gick att göra tillräckligt med snö för att spara. Annars hade man gjort det. Att spara snö från år till år har nämligen visat sig vara effektivt.

– Tack vare den sparade snön kunde vi öppna rekordtidigt förra säsongen. Och trots att 2018 var en av de varmaste somrarna på länge, så funkade det bra att spara snö under duk.

Snön egenkyler sig själv när den har kommit upp till en viss volym. Duken fungerar som en Gore-texduk där fukten kondenseras ut, men varken regn, sol eller vind kan ta sig in.

– Snö blir allt mer unikt. Folk uppskattar att komma hit. Vissa kommer bara för att titta och känna på snön. Det är stort intresse och det är så klart skoj, säger Jesper Malmquist.

LÄS MER:Snöberg på Vallåsen trots sommarhettan

LÄS MER:Fjolårets snö snabbar på Vallåsens säsongsstart

LÄS MER:Snösatsningen gick hem – alpin åkning trots gråväder

LÄS MER:Smältvatten från konstsnö ska återanvändas

ANNONS