Polisen hade stora och långvariga avspärrningar på och vid fyndplatsen ute i Hälledeskogen. Skelettdelarna som hittades i januari ska enligt polisens utredning ha placerats där flera månader innan en privatperson hittade dem.
Polisen hade stora och långvariga avspärrningar på och vid fyndplatsen ute i Hälledeskogen. Skelettdelarna som hittades i januari ska enligt polisens utredning ha placerats där flera månader innan en privatperson hittade dem. Bild: Henrik Williamsson

Skelettet efter mördad man låg flera månader i skogen

Likdelarna som hittades i Hälledeskogen i januari tillhörde en man som tros ha varit från östra Europa. Kroppsdelarna kan ha legat på platsen sedan sommaren 2019.

ANNONS
|

Kvarlevorna efter en människa hittades av en privatperson den 25 januari i år. Fyndet gjordes i ett skogsparti utanför den lilla byn Hällede vid gränsen mellan Halland och Skåne.

LÄS MER:Kroppsdelar hittades i otillgängligt område

Polisen, som omedelbart rubricerade saken som mord, spärrade av två områden i skogen och gjorde omfattande undersökningar av platsen.

Identiteten på offret har fortfarande inte gått att fastställa. Men polisen har kommit fram till en del nya fakta genom tekniska undersökningar.

Lars-Gunnar Perlinger, ställföreträdande chef för polisens avdelning för grova brott, säger:

– Det är en man i åldern 35–40 år med icke-skandinaviskt ursprung. Troligen från östra delen av Europa. Skelettdelarna hamnade på platsen under sommaren eller hösten 2019.

ANNONS

Hur vet man det?

– Hur platsen såg ut och saker som fanns på platsen visar detta. Exempelvis klädesplagg.

Kläder av en typ som inte fanns tidigare än så?

– Bland annat är det sådana saker som gjort att vi kommit fram till tiden. Det fanns även andra saker än kläder där, som jag inte vill gå in på just nu.

Skelettet efter mördad man i Hällede var inte komplett

Enligt Lars-Gunnar Perlinger är det undersökningar av mannens tänder, bland annat hur lagningar ser ut, som tyder på att mannen har ett östeuropeiskt ursprung. Hans ålder har fastslagits genom kol-14 och kol-13- undersökningar.

Inuti den innersta avspärrningen fanns en grop i terrängen. Det var här skelettdelarna hittades.
Inuti den innersta avspärrningen fanns en grop i terrängen. Det var här skelettdelarna hittades. Bild: Henrik Williamsson

Vilket våld som kan ha brukats mot den döde vill han inte gå in på, men säger att de kroppsdelar som hittats bara bestod av ben.

– Vi har inte hittat någon vävnad.

Var skelettet komplett?

– Nej, det är inte komplett. Jag vill inte gå in på hur stor del det var.

Kan det vara ett styckmord?

– Det kan röra sig om det, men det är inte fastslaget. Sedan vet man inte heller vad naturen kan göra på en sådan plats.

Inget brottsredskap hittades i Hällede. Polisen tror att mannen mördats någon annanstans och att kroppen eller kroppsdelarna dumpats i skogen.

ANNONS

Det har cirkulerat uppgifter om att det eldats på kroppsdelarna.

– Den uppgiften kommer inte från oss. Jag vill inte kommentera den, säger Perlinger.

Internationella poliskontakter resultatlösa

Till en början försökte polisen, utan resultat, koppla likfyndet till personer som anmälts försvunna i Sverige. Liknande försök internationellt har också de varit förgäves.

– Vi har skickat dna till väldigt många länder men bara fått nekande svar. Vi har riktat oss till hela Europa och även länder utanför, säger Lars-Gunnar Perlinger.

Utredningen fortsätter.

– Vi kommer att göra ytterligare undersökningsåtgärder. Vad det handlar om vill jag inte gå in på nu. Men resultaten kan nog dröja ganska länge, säger Lars-Gunnar Perlinger.

LÄS MER:Likdelarna hittades längre in i skogen vid Hällede

LÄS MER:Polisen har gjort nya fynd i skogspartiet vid Hällede

LÄS MER:Likdelarna som hittades vid Hällede kommer från en man

LÄS MER:Jägare passerade skogsgläntan bara timmar före likfyndet

LÄS MER:Polisen häver avspärrning kring likfynd i Hällede

LÄS MER:Fynd i Hällede var inte försvunnen hallänning

ANNONS