Arbete med effekt. På bland annat Osbecksgymnasiet har man jobbat målmedvetet för att minska skadegörelsen. Ett arbete som gett resultat, säger Mikael Eliasson och Pär-Åke Eriksson.
Arbete med effekt. På bland annat Osbecksgymnasiet har man jobbat målmedvetet för att minska skadegörelsen. Ett arbete som gett resultat, säger Mikael Eliasson och Pär-Åke Eriksson.

Skadegörelsen på byggnader minskar

För första gången på flera år ser kommunens nota för skadegörelse på byggnader ut att minska. Från att ha varit uppe i över 700 000 kronor i fjol ligger kostnaden hittills i år på drygt 100 000 kronor. Förebyggande arbete är en orsak till minskningen.

ANNONS
|

Varje år läggs stora summor på att renovera efter skadegörelse – pengar som plockas ur en underhållsbudget som är gemensam för kommunens fastighetsbestånd. De senaste åren har slutnotan inte varit någon rolig läsning. 2010 uppgick kostnaden till 315 000 kronor, 2011 till 590 000 kronor och i fjol till 712 000 kronor.

Men allt tyder på att det i år har skett ett trendbrott.

När årets första halvår summeras ligger kostnaden på drygt 100 000 kronor. En förklaring tros vara det arbete som utförs i den taktiska gruppen Säkerhet och trygghet där representanter från kommun, polis och räddningstjänst ingår.

– Det känns som att det är lugnare och tryggare nu och framgången tror jag ligger i att vi samverkar och jobbar målmedvetet, säger räddningschef Pär-Åke Eriksson.

ANNONS

– Och att vi inte låter samverkan stanna vid bara ett vackert ord, utan vi har verkstad också, tillägger närpolischef Mikael Eliasson.

Gruppen bildades i början av förra året och jobbar mycket med att förebygga skadegörelse, bland annat ute på kommunens skolor.

– Vi tittar mycket på den fysiska miljön och försöker arbeta bort möjligheterna att utföra skadegörelse. Det kan handla om mer belysning eller att flytta ett cykelställ eller en byggnad, eller att röja buskar, säger Eliasson och fortsätter:

– Och så har vi nolltolerans. Så fort man ser en skadegörelse så ska den anmälas och städas bort, eftersom skadegörelse föder skadegörelse.

Pär-Åke Eriksson och Mikael Eliasson är mycket nöjda med minskningen.

– Det är en fantastisk siffra. På Osbeck till exempel har vi haft otroliga problem tidigare och det har blivit avsevärt mycket bättre, säger Eliasson.

På både Osbecksgymnasiet och Lagaholmsskolan har trygghetsvandringar gjorts som lett till att man bland annat kompletterat larmutrustningen, ökat belysningen, röjt ner buskage och flyttat på en del byggnader som tidigare bjöd på insynsskydd.

– En del saker kostar lite pengar men vi ser ju nu att om vi investerar i brottsförebyggande åtgärder så ger det resultat. Och 700 000 förra året – det är för mycket pengar som läggs på förstörelse som vi inte får någonting för, säger Eliasson.

ANNONS

Närpolischefen tror även att en ökad polisiär närvaro bidragit till årets låga siffra, men påpekar samtidigt att det är väldigt lite som krävs för att den ska ökas på.

– Skadegörelse kostar otroligt mycket pengar och när det blir mycket klotter, krossade rutor och annat så tickar tusenlapparna fort, säger han.

ANNONS