Restaurang Shanghai i Laholm fick anmärkningar på bland annat hanteringen av grönsaker där nya blandades med äldre.
Restaurang Shanghai i Laholm fick anmärkningar på bland annat hanteringen av grönsaker där nya blandades med äldre.

Skadedjur och brister i städning på restauranger

En mängd saker som försvårar städning och slitna arbetsytor som är svåra att rengöra. Två restauranger i Laholms kommun brister enligt livsmedelsinspektören.

ANNONS
LocationLaholm, Skottorp||

Laholms kommun har gjort livsmedelskontroller på Restaurang Shanghai och Skottorps Pizzeria. I pizzerian noterades bland annat att golvet var trasigt och precis som väggarna var slitet. Arbetsbänkarna och fogarna mellan dem var trasiga och svåra att rengöra.

I köket fanns avlagringar av fett och livsmedel, frysarna behövde tinas och det saknades datum för infrysning på omförpackat fruset livsmedel. Myror hittades dessutom på en serveringsbänk och på golvet i matsalen.

Bakterier frodas i värmen

– Allvarligast är den allmänna rengöringen. När det blir gamla grejer i köket frodas bakterier i värmen, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Niklas Fahlstedt.

Vid efterkontrollen dagen efter var köket städat. Nu återstår arbete med arbetsbänkar, fogar, väggar och golv innan höstens kontroll.

ANNONS
På Skottorps pizzeria påpekade livsmedelsinspektören sprickor i golvet som varit ett återkommande problem.
På Skottorps pizzeria påpekade livsmedelsinspektören sprickor i golvet som varit ett återkommande problem. Bild: Henrik Williamsson

– Man får ha i åtanke att det är svåra tider nu. Vi får ta det steg för steg. Jag har haft planer på att renovera länge. Det blir antingen innan juli eller efter augusti. Under högsäsongen kan jag inte ha stängt, säger Firat Gultekin som driver pizzerian.

På Restaurang Shanghai pekade inspektörerna på flugor och att rengöringen var eftersatt i köket, på lager och i diskutrymmet. Dessutom blandades friska grönsaker med äldre och omförpackade livsmedel i frysen saknade infrysningsdatum.

Mycket saker försvårar städning

– Åtgärderna är fixade, sen är det upp till dem, säger Danny Ho som arbetar i familjeföretaget.

Niklas Fahlstedt påpekar också den stora mängden saker i köket som försvårar städningen.

– Det blir trångt och är svårt att göra rent. Så har det varit tidigare också. Förra gången plockade de undan grejerna, men nu är vi tillbaka på ruta ett, säger Niklas Fahlstedt.

– De menar att vi har mycket grejer men vi använder dem. Vi får försöka minska antalet saker i köket men även om vi försöker så kanske de tycker att det är för mycket, säger Danny Ho.

LÄS MER:Gatukök i centrum får städkritik – ”inget som blivit på en natt”

LÄS MER:Anrikt konditori får kritik för usel rengöring

ANNONS