Sköterska lämnade ut brukares uppgifter för att rekrytera till eget företag

Hyrsjuksköterskan marknadsförde sitt nystartade företag och lämnade ut sekretessbelagda uppgifter till företagets andra delägare. Nu har Laholms kommun polisanmält sekretessbrott.

ANNONS
LocationLaholm||

Polisanmälan om sekretessbrott riktar sig mot en inhyrd sjuksköterska i kommunen. Sköterskan har varit inhyrd sedan i mitten på maj och under inhyrningstiden har det uppdagats att hen tillsammans med ytterligare en delägare startat upp ett eget, privat vårdföretag.

Personal inom vården har gjort flera iakttagelser där sköterskan bland annat besökt en patient för att marknadsföra och lämna visitkort till sitt nya företag. Lite senare ringde den andra delägaren upp både patienten och dess dotter för att boka en tid och marknadsföra företaget.

Kontaktuppgifter till delägaren

Sköterskan har också lämnat över kontaktuppgifter som lyder under sekretess till företagets andra delägare så att hen kunnat kontakta patienterna.

ANNONS

Kommunen misstänker att detta skett i syfte att rekrytera kunder till det nya företaget. Andra uppgifter säger att sköterskan besökt patienter som hen inte har ett uppdrag hos, i syfte att marknadsföra.

Inhyrningen avslutades så fort kommunen fick kännedom om händelserna.

– När två i personalen slog larm om att den pratat med kunder och marknadsfört och att delägaren tagit kontakt med kunden och kundens dotter för att boka tid. Det fick vi reda på, på måndagen och avslutade omedelbart, säger socialchefen Christel Sundberg.

Arbetade med egna företaget på arbetstid

Personen hade startat ett företag inom vård, men ni hyrde in personen ändå?

– Inledningsvis kände vi inte till att person startat ett företag. Det uppdagades under tiden genom att personen ägnade arbetstid åt sitt nya företag genom samtal och mailkontakt, säger kommunens socialchef Christel Sundberg.

– Vi har inget emot att få konkurrens, vi har ju lagen om valfrihet i vår hemtjänst och delegerad hemsjukvård så det är inget sådant bakom. Detta är bara iakttagelser och ett eventuellt sekretessbrott, fortsätter hon.

Hur ser ni på detta?

– Om den här misstanken skulle leda vidare till att det begåtts ett brott så är det alldeles förfärligt. Det är verkligen att utnyttja brukare och vårt förtroende. Om vi hade varit arbetsgivare hade vi kanske agerat annorlunda, säger Christel Sundberg.

ANNONS

– Ingen ska dömas innan skulden bevisas. Men de iakttagelser vi gjort tar jag på största allvar, fortsätter hon.

ANNONS