Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Skärpta råd stänger simhallen och fritidsgårdar

För att bromsa smittspridningen stänger Laholms kommun fritidsgårdar, simhallen och idrottsanläggningar. Biblioteken upphör att vara mötesplatser och en del undervisning övergår till distans.

På tisdagen infördes lokala allmänna råd i Halland för att minska smittspridningen av coronaviruset. På onsdagen klockan 13.25 gav Laholms kommun besked om vad de innebär för kommunens verksamheter.

Kommuncheferna i hela Halland har snackat ihop sig om en gemensam restriktiv hållning.

”Människor ska inte mötas utanför den närmaste familjen när det går att undvika. Därför stängs kommunala mötesplatser och anläggningar, både inomhus och utomhus”, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

– Det är alltid svårt att begränsa våra medborgares liv, men med tanke på hur situationen ser ut och vad expertisen med ytterst Tegnell säger, är det oerhört viktigt att vi följer råden så mycket vi kan för att minska smittspridningen inför kommande jul, säger Anders Einarsson, kommunchef i Laholm, till HP.

”Jag kan känna framför allt med den äldre befolkningen, som tagit ett stort ansvar i detta. Vi andra har slappnat av för mycket under sommaren och hösten och därför ökar smittspridningen igen. Då måste vi från kommunen visa vägen hur man ska hantera den här pandemin”, säger Anders Einarsson, kommunchef i Laholm. Bild: Kenny Hjälte, arkiv
”Jag kan känna framför allt med den äldre befolkningen, som tagit ett stort ansvar i detta. Vi andra har slappnat av för mycket under sommaren och hösten och därför ökar smittspridningen igen. Då måste vi från kommunen visa vägen hur man ska hantera den här pandemin”, säger Anders Einarsson, kommunchef i Laholm. Bild: Kenny Hjälte, arkiv

Verksamheter stängs

Här är vad som gäller för kommunalt driven verksamhet i Laholms kommun, från och med torsdag 5 november:

• Simhallen i Laholm stängs, undantaget grundskolans simundervisning, simskola och simträning för unga upp till 15 år samt rehabiliteringsträning.

• Kommunens idrottsanläggningar och gym stängs. Undantag för föreningsdriven träning för unga upp till 15 år. Ombyte bör ske på annan plats än i anläggningens omklädningsrum.

• Fritidsgårdarna i kommunen och aktivitetshuset i Laholm stänger för inomhusaktiviteter. Vissa aktiviteter med begränsat antal deltagare kommer att genomföras utomhus.

Att hålla avstånd, vara noga med handhygienen och undvika fysiska kontakter är grundläggande principer som vi inte får rucka på.

• Turistbyrån och Teckningsmuseet stängs.

• Stadsbiblioteket i Laholm och filialbiblioteken i Knäred och Våxtorp stängs som mötesplats. Här finns enbart samhällsinformation samt utlåning och återlämning av böcker och media. Bokbussen kör som vanligt men endast en besökare eller ett sällskap släpps ombord åt gången.

• Butikerna som daglig verksamhet driver på Laholms arbetskooperativ och Emmaus stängs. I övrigt är daglig verksamhet öppet som vanligt.

• Vuxenutbildningens teoretiska utbildningar på Campus Laholm övergår till fjärrundervisning. Det ska lämna mer utrymme för övriga verksamheter på campus.

• Kulturskolan bedriver enbart undervisning och verksamhet på distans.

Teckningsmuseet och turistbyrån på Hästtorget i Laholm håller stängt till följd av skärpta coronaråd i Hallans. Bild: Evelina Gunnarsson
Teckningsmuseet och turistbyrån på Hästtorget i Laholm håller stängt till följd av skärpta coronaråd i Hallans. Bild: Evelina Gunnarsson

Håll avstånd och tvätta händerna

Laholms kommun framhåller att det läget är allvarligt med ökad smittspridning och allt fler patienter som är inlagda på sjukhusen.

– Ska vi få stopp på smittspridningen i samhället är det a och o att vi följer de lokala allmänna råd som Folkhälsomyndigheten beslutade om på tisdagen, framhåller Cecilia Harley, medicinskt ansvarig sjuksköterska, i meddelandet från kommunen.

– Att hålla avstånd, vara noga med handhygienen och undvika fysiska kontakter är grundläggande principer som vi inte får rucka på. Men tänk också på att regelbundet rengöra mobilen, uppmanar hon.

Nya arbetsuppgifter

De lokala allmänna råden för Halland gäller till och med den 24 november, men kan komma att förlängas. Verksamheten i förskolor och grundskolor bedrivs som tidigare, och det gäller hela länet.

Vad ska personalen göra, som jobbar på simhallen och andra ställen som nu håller stängt?

– Vi har faktiskt diskuterat det i dag, och vi har inget direkt svar på det. Vi ska titta om vi kan omfördela arbetsuppgifter. Annars får personal vara arbetsbefriad med lön, men vi har säkert arbetsuppgifter att göra, säger Anders Einarsson.

Det viktigaste för oss är att göra allt vi kan som myndighet och kommun att minska smittspridningen.

Kommunen ser också över hur den jobbar internt, med mer distansarbete och digitala möten.

– Det viktigaste för oss är att göra allt vi kan som myndighet och kommun att minska smittspridningen, för att värna om våra skyddsgrupper, framför allt de äldre och de med bakomliggande sjukdomar, säger kommunchefen.

LÄS MER: Detta innebär de skärpta råden

LÄS MER: ”Det här kommer få stor påverkan på hallänningarnas liv”

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!