Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Sjögull utrotas från Lagan – hotar hela ekosystemet

Små fina blad med gula blommor. Den invasiva arten sjögull ska nu utrotas från Lagan med stöd av länsstyrelsen.

– Länsstyrelsen tipsade oss om att söka Lova-pengar för att få hjälp att utrota växten, säger Elin Tallqvist som är hållbarhetsstrateg i Laholms kommun.

Sjögull är en invasiv art som växer extremt snabbt. Genom att den växer tätt samman ser den till att täcka hela ytan så att allt levande i vattnet där den finns dör. Det är därför en art som hotar hela ekosystemet i vattnet.

– Vi hittade en liten remsa med arten här för något år sedan. Sedan dess har den växt över 50 meter nedströms, säger HG Karlsson på länsstyrelsen.

Insats upprepas i fyra år

Nu gör man årets insats för pengarna som gäller i fyra år framåt för att utrota en del i taget. Man börjar uppströms och jobbar genom att täcka över den med svart täcke som ska se till att den inte får något ljus och därmed inte kan föröka sig.

– Vi hoppas att detta fungerar, det är gjort i andra delar av landet. Vi provade det i Bolmen förra året, på den lilla biten som är halländsk, med gott resultat.

Ser ut som en vacker mindre näckros

Sjögull ser ut som en lite mindre näckrosliknande växt som är populär att sätta i sin trädgårdsdamm. Om den ansluter till ett annat vattendrag är det lätt hänt att någon del lossnar och åker vidare, så att den får fäste även där.

– Vi försöker att utrota den, och gör även försök att täcka den från bottnen i hamnar och liknande där man inte kan lägga ut dukar på vattenytan under hela sommarsäsongen, säger HG Karlsson.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här