En avdelningschef på Hallands sjukhus har skrivit en avvikelserapport om att Laholms kommun ville skicka hem en suicidal patient efter ett par veckors korttidsboende.
En avdelningschef på Hallands sjukhus har skrivit en avvikelserapport om att Laholms kommun ville skicka hem en suicidal patient efter ett par veckors korttidsboende.

Självmordsbenägen patient grät efter vårdplanering

Patienten led av så svåra smärtor att det ledde till självmordstankar. Vårdplaneringen tillsammans med kommunen gjorde saken än värre. ”Patienten grät efter mötet”, skriver Region Hallands patientnämnd.

ANNONS
|

Patienten, hens anhöriga och en avdelningschef på Hallands sjukhus i Halmstad är alla djupt missnöjda med Laholms kommuns agerande.

Vid ett vårdplaneringsmöte vägrade kommunen att ordna plats på ett boende, trots att patienten bedömts vara självmordsbenägen om hen lämnas ensam hemma.

Laholms kommun ville bara erbjuda hemtjänst.

”Får patienten komma hem förstärks risken för suicid”, anser sjukhusets avdelningschef som skrivit en avvikelserapport om fallet.

Förtvivlad efter vårdplaneringen

Saken har också tagits upp av Region Hallands patientnämnd, som har till uppgift att föra den sjukes talan vid brister i vården.

Patienten har sedan länge kroniska smärtor i rygg och lår. Både en sjuksköterska och en psykiatrikonsult har vittnat om att smärtorna har orsakat självmordstankar.

ANNONS

I augusti blev patienten inlagd på ortopedikliniken på Hallands sjukhus. Då hölls ett planeringsmöte där patienten, en dotter, en läkare och en handläggare från Laholms kommun deltog.

Kommunens bemötande vid mötet – och beskedet att patienten inte kunde få annat än två veckors korttidsboende – får underkänt.

Sjukhusets avdelningschef skriver i sin rapport att kommunen försummat patienten:

”Kommunen påtalar alltså att patienten ska åka hem efter dessa två veckor även fast hen uttrycker suicidala tankar.”

Kommunen beklagar

Patientnämnden beskriver patientens upplevelse av mötet så här:

”Patienten upplevde att man inte trodde på hen och både patienten och dottern var chockade över att man gick på en gammal människa på det viset”, skriver nämnden och fortsätter:

”Patienten grät efter mötet och känslan över att ha blivit behandlad på det viset sitter fortfarande i.”

Laholms kommun har svarat nämnden att man beklagar om patient och anhörig uppfattat vårdplaneringen som otrevlig och kränkande.

För att få en korttidsplats krävs enligt kommunen ett omfattande omvårdnadsbehov. Samtidigt fanns uppgifter om att patienten på sjukhuset fungerade nästan helt självständigt.

Ärendet avslutat

Att kommunen bara erbjöd hemtjänst var för att ”patient och anhöriga oftast inte har kännedom om hur mycket hjälp man kan beviljas i hemmet”. Frågan om ett mer permanent boende berörs inte i svaret.

ANNONS

I och med kommunens yttrande avslutar patientnämnden ärendet.

– Vår uppgift är att försöka hjälpa patienter att få svar på sina frågor. Patientnämnden har inte någon bestämmanderätt, säger Anita Henriksson som är handläggare på Region Hallands patientnämnd.

LÄS MER:De lär ut psykisk livräddning

ANNONS