Tjärbyskogen planterades en gång i tiden av Tjärby skogsallmänning för att stoppa sandflykten. Ett litet sandtag fick finnas kvar ”för husbehov” efter att en del av området blev naturreservat, men nu har det sista spadtaget definitivt tagits där.
Tjärbyskogen planterades en gång i tiden av Tjärby skogsallmänning för att stoppa sandflykten. Ett litet sandtag fick finnas kvar ”för husbehov” efter att en del av området blev naturreservat, men nu har det sista spadtaget definitivt tagits där. Bild: Fredrik Magnusson/arkiv

Sista spadtaget har tagits i naturreservat

Länsstyrelsen har nu formellt förbjudit täktverksamhet i naturreservatet Tjärby sanddynsreservat mellan Snapparp och Tjärby.

ANNONS
LocationSnapparp||

Länsstyrelsen har nu formellt förbjudit täktverksamhet i naturreservatet Tjärby sanddynsreservat mellan Snapparp och Tjärby.

I praktiken stoppades det lilla sandtaget redan för sju år sedan av Naturvårdsverket. Reservatet hade då också blivit ett Natura 2000-område. Det gamla undantaget för markägare att ta ut sand för husbehov ansågs kunna skada precis den naturtyp som skulle skyddas i området: trädklädda sanddyner.

De 17 delägarna i Tjärby skogsallmänning har fått en engångsersättning på totalt 17 250 kronor.

Beslutet om ändrade föreskrifter kan överklagas senast 4 december.

LÄS MER:Sandtag förbjuds – så får markägarna ersättning

ANNONS