SFI-eleven har enligt kommunen ”uppträtt hotfullt, kränkande och nedsättande mot personal under lektion” på Campus Laholm.
SFI-eleven har enligt kommunen ”uppträtt hotfullt, kränkande och nedsättande mot personal under lektion” på Campus Laholm. Bild: arkiv

SFI-elev till lärare: ”Håll käften motherfucker”

En SFI-elev har blivit avstängd efter att ha uppträtt hotfullt och kränkande mot en lärare på Campus Laholm. ”Håll käften motherfucker”, svarade eleven när läraren hälsade god morgon.

ANNONS
LocationLaholm||

Det var den andra incidenten som inträffat mellan eleven och läraren inom ett par veckor under lektionerna i Svenska för invandrare (SFI).

Verbal attack mot SFI-lärare

Läraren uppfattade mannens verbala attack som hotfull och blev rädd både för sin egen och de andra elevernas säkerhet. I en skriftlig redogörelse av händelsen, som har lämnats till de ansvariga för utbildningen, beskriver läraren hur denne efteråt varit rädd för att gå hem ensam.

Det händer en till två gånger per år att jag får ta i med hårdhandskarna.

Vuxenutbildningens rektor Ulf Bergström beslutade i torsdags att stänga av eleven med omedelbar verkan från kommunens vuxenutbildning på Campus Laholm.

– En individ har uppträtt i en situation som gör att avstängning var det självklara alternativet, säger Ulf Bergström till HP.

ANNONS
Ulf Bergström är rektor för Vuxenutbildningen som Laholms kommun bedriver på Campus Laholm. Där ingår bland annat Svenska för invandrare (SFI).
Ulf Bergström är rektor för Vuxenutbildningen som Laholms kommun bedriver på Campus Laholm. Där ingår bland annat Svenska för invandrare (SFI). Bild: arkiv

En ”mycket ovanlig åtgärd”, uppger rektorn.

– Det händer en till två gånger per år att jag får ta i med hårdhandskarna och det här var ett sådant fall.

Hoppade av kursen

Avstängningen varar i två veckor. Överträdelse polisanmäls. När eleven fick beskedet valde han att hoppa av kursen och skrevs ut från SFI samma dag på egen begäran.

– All vuxenutbildning är frivillig, sedan har man inte alltid rätt att gå den. I det här fallet har eleven, i det samtal vi hade, valt att själv avsluta sin utbildning, säger Ulf Bergström.

LÄS MER:Dubbelt så många personer med bistånd har fått jobb

LÄS MER:Inga besparingar av SFI-stopp innan det är försent

ANNONS