Våxtorpsskolan F-9 grundskola i Våxtorp i Laholms kommun.
Våxtorpsskolan F-9 grundskola i Våxtorp i Laholms kommun. Bild: Jonatan Gernes

Sexorna hemskickade på Våxtorpsskolan

Sexorna på Våxtorpsskolan får avsluta veckan med fjärrundervisning på grund av hög smittspridning av covid-19.

ANNONS
|

– Vi har i samråd med smittskyddet på Region Halland beslutat att isolera den här gruppen elever för att bryta smittkedjan, säger utbildningschef Richard Mortenlind.

Totalt var det 14 frånvaroanmälda under tisdagen men redan förra veckan skrev Hallandsposten om en befarad ökning av fall i Våxtorp som påverkade just den här klassen. Men då var inte läget så akut att man från kommunens sidan ansåg att det fanns fog för en stängning.

– Det kan såklart vara förvirrande att man inte gör likadant i situationer som ser lika ut utifrån. Men det är viktigt att komma ihåg att vi inte kan ta dessa beslut baserade på rykten utan det måste vara information vi har fått från vårdnadshavare, säger Mortenlind.

ANNONS

Beslutet att stänga är taget för onsdagen och torsdagen. Därefter går eleverna på påsklov och kommer därför inte att vara i skolan på en hel vecka till.

Då har man gott och väl passerat de sju dagar som man enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten ska separera eleverna från varandra. Den tiden baseras på att inkubationstiden för covid-19 som regel är mellan två och sju dagar.

Om det hade varit så att ni hade fått in många frånvaroanmälningar, hade ni kunnat ta beslutet om stängning då utan att rådfråga smittskydd?

– Vi har den möjligheten men vi tar inte lätt på att stänga av klasser. Vi måste ha väl underbyggd information att det är många som är smittade, för att kunna göra det, säger Mortenlind och påpekar att det är en högst hypotetisk fråga som inte berör beslutet för eleverna i Våxtorp.

LÄS MER:Hög sjukfrånvaro – men ingen stängning

ANNONS