Sex års fängelse för brutalt rån mot Ica-handlare

En 31-årig man från Laholm döms till sex års fängelse för det brutala rånet mot en Ica-handlarfamilj på Öland. Han ska betala skadestånd på 1,3 miljoner kronor. Själv hävdar laholmaren att han bara stod vakt.

ANNONS
LocationLaholm||

31-åringen döms mot sitt nekande för grovt rån och två fall av grovt häleri. Polisen har fryst hans pengar och ett pågående husbygge. Tillgångarna ska bland annat täcka skadeståndet till rånoffren samt en totalkvaddad stulen flyktbil.

Laholmaren hävdar att rånet utfördes av andra. Han påstår att han bara följde med till Öland för att stå vakt utanför vid ett inbrott.

Övertygande bevis

Men domstolen tror inte på hans berättelse. Telefonuppkopplingar från platsen, hans DNA-spår på rånarluvan, fingeravtryck i flyktbilen och skospår i butiken som matchar hans skor är några av bevisen som enligt Kalmar tingsrätt knyter honom till det välplanerade rånet.

ANNONS
Rånarna kom över 400 000 kronor i kontanter samt frimärken och lotter i Ica-butiken.
Rånarna kom över 400 000 kronor i kontanter samt frimärken och lotter i Ica-butiken. Bild: Polisens förundersökning

Under natten till 23 juli 2020 stals en lyxbil av märket Audi från en bostadsadress i Förslöv utanför Båstad. Tjuvarna bröt sig in i bostadshuset medan ägarna sov och stal bilnycklarna, en Iphone och en Ipad.

Några dagar senare, natten mellan 1 och 2 augusti 2020, utsattes Ica Nära Böda på Öland för ett rån av två personer.

Hotade med kniv och kofot

Rånarna bröt sig in hos familjen bestående av fyra Ica-handlare, som bor intill butiken, och hotade dem med kniv och kofot. Rånbytet blev över 400 000 kronor i kontanter samt lotter och frimärken.

En av rånarna på övervakningsfilmen ses bära runt på en pulverbrandsläckare i butiken. Rånoffren lämnades sedan bundna till händer och fötter.
En av rånarna på övervakningsfilmen ses bära runt på en pulverbrandsläckare i butiken. Rånoffren lämnades sedan bundna till händer och fötter. Bild: Polisens förundersökning

Efter att rånarna gett sig av lyckades Ica-handlarna, som bundits till händer och fötter, slå larm klockan 01.21.

Stulen flyktbil

Som flyktbil från rånet användes den stulna Audin, som då var försedd med falska registreringsskyltar. Audin upptäcktes av en polispatrull som tog upp jakten. I polisjakten kraschade Audin och två maskerade män lämnade bilen. De lyckades ta sig därifrån utan att gripas.

Spår på saker som övergavs i bilen gjorde att polisen fattade misstankar mot den 31-årige laholmaren. Han greps vid en helikopteruppbackad gryningsräd i Laholm ett par veckor senare.

Rånarna flydde i en stulen Audi, men fick snart en polisbil efter sig. Jakten gick i hög hastighet och flyktbilen totalförstördes när den körde av vägen.
Rånarna flydde i en stulen Audi, men fick snart en polisbil efter sig. Jakten gick i hög hastighet och flyktbilen totalförstördes när den körde av vägen. Bild: Polisens förundersökning

Återfall i brott

En 21-årig man från Göteborg som hämtade rånarna på Öland döms till sex månaders fängelse för skyddande av brottsling. Den person som misstänks ha varit laholmarens medbrottsling vid rånet tros ha flytt utomlands.

ANNONS

Laholmaren är tidigare dömd för både våldsbrott och stölder, senast för två år sedan. Tingsrätten anser att rånet var grovt och hade kränkande inslag. Mannen ska stanna kvar i häktet i väntan på att avtjäna det sexåriga fängelsestraffet.

LÄS MER:Laholmare åtalas för brutalt rån mot Ica i Böda

LÄS MER:Häktad 31-åring har fått pengar och husbygget fryst

ANNONS