Sensationellt fynd av delfin på stranden

Att en delfin hittas död på stranden hör inte till vanligheterna. Tvärtom. ”Sensationellt”, menar man på Naturhistoriska riksmuseet.
– Jag körde ner i går och hämtade hem den, säger Båstadsbon Bertil Gustavsson som förvarat delfinen hemma i väntan på obduktion.

ANNONS
LocationBåstad||

Det var på tisdagskvällen som det började läggas ut bilder på delfinen på sociala medier. Urban Lönn var en av dem som uppmärksammande fyndet.

– Jag var ute och gick efter jobbet. Först trodde jag att det var en tumlare, men sedan såg jag att det var en delfin, säger han.

Den döda delfinen låg i strandkanten cirka 200 meter norr om Stensåns mynning. Den som gjorde slag i saken var Bertil Gustavsson. Han kontaktade Naturhistoriska riksmuseet, som han och hans fru haft kontakt med tidigare när de fann en tumlare.

– De ville ha in delfinen innan den blev skadad. Så jag tog den i bilen och körde hem den. Sedan var det lugnt ett tag, säger Bertil Gustavsson.

ANNONS

Mycket ovanlig i Sverige

Det var lugnet före stormen. Det spred sig nämligen att han hade delfinen hemma i garaget. På onsdagen blev han nedringd av olika lokala medier.

– Nu har det hållit på hela dagen, skrattar han.

Bertil Gustavsson fick också åka för att hämta en ”bodybag” till delfinen i Ängelholm. HP anlände hemma hos honom precis när budbilen skulle köra i väg med delfinen till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala.

Anna Roos är intendent på Naturhistoriska i Stockholm. Hon har via bilder artbestämt delfinen som en sadeldelfin, en hona, och menar att fyndet är i det närmaste unikt.

– Det här är väldigt udda. I världen är det en vanlig delfin, men i svenska vatten är den mycket ovanlig. Den här är så fin också. Vi fick in en misstänkt sadeldelfin 1993, men den var så rutten att det inte gick att bestämma den, säger Anna Roos.

Obduktion väntar

Sadeldelfin heter på engelska ”common dolphin” (vanlig delfin).

– Men den kan ju inte gärna heta det på svenska eftersom den är mycket ovanlig här. De finns i Stilla havet och även i Atlanten, men då längre ut.

Vad kan det bero på att den hamnat här?

– Det får vi se i morgon. Då ska vi obducera den. Men det finns alltid udda djur som lite slumpmässigt drar sig ur utbredningsområdet. Vi hade en knölval i Östersjön för några år sedan, sådant händer men det är väldigt väldigt ovanligt.

ANNONS

Anna Roos tänker själv vara med på obduktionen. Hon säger att hon aldrig ens har sett en sådan delfin.

– Vi jobbar mest med tumlare annars. Det här var lite mer sensationellt, verkligen.

Sparar skelettet

Anna Roos vill att den som hittar döda marina däggdjur som tumlare, valar – och förstås delfiner – rapporterar det till Naturhistoriska riksmuseet.

– Vi är intresserade av få in färska djur för obduktion. Den här kommer vi att spara helskelett på i de vetenskapliga samlingarna.

– Vi har en hemsida där man kan rapportera. Vi har koll på den även på helgerna, det är ofta då som folk är ute och ser saker. Man ska också kontakta polisen, det här är formellt statens vilt, säger Anna Roos.

Att Bertil Gustavsson gjorde sig så stort besvär med den döda delfinen förklarar han så här:

– Jag är ute mycket, och är intresserad av djur och natur.

LÄS MER:Låt hela bukten bli ett marint reservat

LÄS MER:Halländske Niclas fick närkontakt med en vikval

LÄS MER:Här visar valrossen upp sig – bara några mil från Tylösand

LÄS MER:Historisk knölval och tumlare undersökta

ANNONS