Malin Karlsson och Gabrielle Ståhl i nattpatrullens specialutrustade bil. Som Semi-Fip kan de ta emot larm via skärmen och göra livräddande insatser om de kommer först till en olycksplats.
Malin Karlsson och Gabrielle Ståhl i nattpatrullens specialutrustade bil. Som Semi-Fip kan de ta emot larm via skärmen och göra livräddande insatser om de kommer först till en olycksplats. Bild: Henrik Williamsson

Semi-Fip håller sina vakande ögon öppna under nätterna


– Det har blivit extra roligt att gå till jobbet. Man vet aldrig vad som händer, säger Malin Karlsson i hemtjänstens nattpatrull. Det strös lovord över gänget som utbildat sig för att hjälpa räddningstjänsten att rädda liv. Nu får de dessutom kommunens personalstipendium.

ANNONS
LocationLaholm||

En Fip är en ”första insatsperson” på räddningstjänstspråk – den som ska vara först framme på en olycksplats.

I början av 2019 drog Laholms kommun i gång projektet Semi-Fip. Hemtjänstens nattpatruller fick utbildning och utrustning för att kunna börja räddningsarbetet om de kom först till platsen.

LÄS MER:Tryggare Laholm när hemtjänst rycker ut

Utfallet har varit till allas belåtenhet.

– Jag har knappt träffat på en mer engagerad grupp, säger Tobias Evertsson, utbildare på räddningstjänsten i Laholm.

Semi-Fip har räddat liv

Patrullerna har gjort avgörande insatser ute på fältet.

– Jag har varit på samtliga kriterier nu. Hjärtstopp, brand, förhindra självmordsförsök, allvarlig sjukdom och trafikolycka, säger Gabrielle Ståhl i nattpatrullen.

– Jag älskar mitt jobb. Det här är en extra krydda. Vetskapen att köra omkring och kunna vara först på plats och rädda ett hjärta, det är det man brinner för, fortsätter hon.

ANNONS

Kommunen delar sedan några år tillbaka ut ett personalstipendium till ett arbetslag som gjort något extra bra. Och 2020 års pris tilldelas förstås Nattpatrullen Semi-Fip.

Tobias Evertsson, Susanne Parkkinen, Malin Karlsson och Gabrielle Ståhl håller upp checken för kommunens personalstipendium.
Tobias Evertsson, Susanne Parkkinen, Malin Karlsson och Gabrielle Ståhl håller upp checken för kommunens personalstipendium. Bild: Henrik Williamsson

Det var räddningstjänsten som nominerade.

– För deras insatser och för det sättet som de hoppade på det här projektet. De är så engagerade och hungriga att lära sig och har en vilja att göra något bra för medborgarna, säger Tobias Evertsson.

Susanne Parkkinen är enhetschef för nattpatrullen. Hon säger:

– Personalen har gjort de här medborgerliga grejorna redan tidigare. När jag fick frågan om vilka grupper som skulle kunna bli Semi-Fip var det naturligt att säga nattpatrullen.

Malin Karlsson vid ratten och Gabrielle Ståhl i passagerarsätet, båda klädda för räddningsuppdrag.
Malin Karlsson vid ratten och Gabrielle Ståhl i passagerarsätet, båda klädda för räddningsuppdrag. Bild: Henrik Williamsson

I dag är alla 26 fast anställda utbildade i Semi-Fip.

– Vikarier kommer och går. Totalt har 43–44 personer blivit utbildade. Men efter hand ska alla få utbildning, även vikarierna, säger Susanne Parkkinen.

Ger undersköterskor ett lyft

Malin Karlsson har varit med från början. Hon säger att hon sedan starten fått många frågor om vad de gör. Till en början skeptiska frågor, men det har ändrats.

– Nu tycker de att det är coolt. Det har varit en spännande resa att vara med på. Det är också en extra push till oss undersköterskor som annars kanske går lite under radarn, säger Malin Karlsson.

ANNONS

Prispengarna är på 10 000 kronor.

– Vi får dem i utbildningssyfte. Jag vet inte riktigt vad vi ska göra, men det kan bli en föreläsning. 10 000 räcker ganska långt till någon gruppverksamhet, säger Susanne Parkkinen.

 Förutom vanliga hemtjänstprylar packas numera också räddningsutrustning i bakluckan på nattpatrullens bilar.
Förutom vanliga hemtjänstprylar packas numera också räddningsutrustning i bakluckan på nattpatrullens bilar. Bild: Henrik Williamsson

LÄS MER:Årets fyra pristagare presenterades på film

LÄS MER:Unga brandmän gör allt som de vuxna – utom åker på larm

ANNONS