På grund av den höga sjukfrånvaron är kommunen just nu restriktiv med att bevilja semestrar. Arkivbild.
På grund av den höga sjukfrånvaron är kommunen just nu restriktiv med att bevilja semestrar. Arkivbild. Bild: Jari Välitalo

Semestrar riskerar utebli när sjukfrånvaron är hög

Sjukfrånvaron i socialnämndens verksamheter är uppe på nio procent och situationen är ansträngd. Nu riskerar semestrarna i jul att utebli.

ANNONS
LocationLaholm||

Personalen får jobba extra hårt när pandemin återigen nått nya höjder. Kommunens covidteam som är verksamma inom hemtjänsten ligger i startgroparna, men är ännu inte aktiverat.

– Verksamheten mår bra men är väldigt är ansträngd. Personalen jobbar hårt på de olika enheterna och vi kan inte nog säga vilket bra jobb de gör, säger nämndens ordförande Kenneth Camitz (M).

Svårt att få in vikarier

Sjukfrånvaron är uppe i nio procent, men då är även frånvaro för vård av sjukt barn inräknat. Det är svårt att få in extrapersonal för att fylla platserna.

– Vi klarar det med nöd och näppe. Men det kräver mycket tid. Och personalen ställer upp mycket. Det finns en vilja att hjälpa till, säger Annalena Emilsson (C).

ANNONS

Vaccineringen en utmaning

Svårigheten är att få tag i sjuksköterskor eftersom det efterlyses överallt.

– Sen kommer en utmaning i vaccineringen som man måste planera, säger Kennth Camitz.

– Det kommer kräva mycket sjuksköterskeinsatser, säger Annalena Emilsson.

Kommer man klara sig på de sköterskor som finns i kommunen?

– Den frågan får du ställa till verksamheten, säger Kenneth Camitz.

Det ansträngda läget gör att kommunen beviljar väldigt få semestrar i nuläget. Innestående semester kan bli ett bekymmer framöver.

– Den semesterskulden kan oroa. Vi kommer ha en stor semesterskuld in i 2021 och den kan skapa ett problem om Sverige går in i normalt läge sommaren 2021, säger Annalena Emilsson.

LÄS MER:Två döda i covid-19 på smittat äldreboende

LÄS MER:Stort minus i ekonomin: 31 miljoner i underskott

ANNONS