Flyttar. SEB stänger i Laholm, och de anställda flyttar till kontoret i Halmstad.
Flyttar. SEB stänger i Laholm, och de anställda flyttar till kontoret i Halmstad.

SEB stänger i Laholm – lokala banker satsar

Från och med den första juli stänger Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) sitt kontor i Laholm.- Men hos de lokala bankerna är framtidstron stark. Sparbanken Boken funderar på att nyanställa.

ANNONS
|

Bakgrunden till SEB:s flytt är att kontoret har allt färre personliga besök.

- Kunderna använder de digitala tjänsterna i allt högre utsträckning. Samtidigt efterfrågas mer rådgivning. Genom att gå samman med Halmstad kan vi säkerställa att vi har en hög kvalitet i rådgivningen, säger Annika Werner Bryneus som är SEB:s kontorschef i både Laholm och Halmstad.

På kontoret jobbar tre personer som alla flyttar med till Halmstad. Annika Werner Bryneus hoppas att även kunderna följer med.

- Risken finns förstås att vi tappar kunder, men vi ska göra allt vad vi kan för att de ska stanna hos oss, säger hon.

ANNONS

Såväl Laholms sparbanks vd Lars-Göran Persson som Sparbanken Bokens vd Christina Hartzell beklagar att SEB försvinner från Laholm.

- För kunderna är det bra med konkurrens och valfrihet. Men för SEB:s del tror jag att de kommer att tappa i Laholm. Jag kan inte tänka mig att Nordea har många kunder kvar sedan de lade ner i Laholm, säger Lars-Göran Persson.

- Vi går snarare i motsatt riktning. Vi vill öka det spontana mötet med kunderna, genom att finnas med på lokala evenemang till exempel. Vi funderar till och med på att rekrytera, vi skulle behöva vara fler, säger Christina Hartzell.

De båda Sparbankerna gick nyligen ut i en gemensam annonskampanj, där de bland annat påtalade att de fortfarande har kontanter.

- Gensvaret har varit helt överväldigande. Vi har till och med fått nya kunder, säger Lars-Göran Persson.

- Som självständiga sparbanker kan vi jobba mer långsiktigt, eftersom vi inte har samma vinstkrav som storbankerna, säger Christina Hartzell.

Även Fredrik Johnson som är chef för Handelsbankens kontor i Laholm beklagar att SEB lämnar orten.

- Det är tråkigt. Vi tror på Laholm som en ort med stor potential, att SEB lämnar skickar fel signaler, säger han.

Handelsbanken har aviserat att de ska minska antalet kontor i landet med 50- 60 stycken.

ANNONS

- Handelsbanken har flera enmanskontor, och det finns även kontor i storstäderna som ligger väldigt tätt. Jag tror inte att Laholm kommer att vara en av de orter som drabbas, säger Fredrik Johnson.

ANNONS