Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SD-politikern Peter Berndtson anser att miljöinspektörerna i Laholms kommun går för hårt fram med kraven på att förbättra reningen i enskilda avlopp. Bild: Björn Lindgren/TT, PeO Persson
SD-politikern Peter Berndtson anser att miljöinspektörerna i Laholms kommun går för hårt fram med kraven på att förbättra reningen i enskilda avlopp. Bild: Björn Lindgren/TT, PeO Persson

SD vill stoppa ”häxjakt” på enskilda avlopp

Sverigedemokraterna tycker att enskilda avlopp ”jagas i en modern häxprocess”. Partiet vill att Laholms kommun slutar med att tvinga fastighetsägare att göra om fullt fungerande avlopp.

SD-politikern Peter Berndtson tycker att ”logik och sunt förnuft har fått stryka på foten för stelbenta byråkratiska regelverk baserat på ålder och konstruktion.” Nu kräver han ändring på det i en motion till kommunfullmäktige.

Som HP rapporterat arbetar miljökontoret i Laholm sedan flera år med en stor översyn av tusentals privatägda enskilda avlopp. Fastighetsägare med äldre avloppssystem som inte anses uppfylla dagens reningskrav föreläggs att vidta åtgärder. Ofta förenat med hot om viten på 50 000 kronor.

Bättre rening

Berndtson kallar det hela en häxprocess där ”ingen nåd gives till den som har ett fullt fungerande avlopp men utfört på annat sätt än enligt Hav- och Vattenmyndighetens direktiv”. Han hävdar att ett enskilt avlopp ofta har bättre reningsgrad än ett kommunalt och påstår att kommunen inte gjort en korrekt individuell prövning av funktion och miljöbelastning.

”Laholms kommun riskerar att hamna i ett antal rättsprocesser där enskilda medborgare åsamkats ekonomiskt lidande på grund av felaktiga beslut”, skriver han och pekar på två rättsfall i andra kommuner.

Återkalla beslut

Motionen föreslår att Laholms kommun ska återkalla beslut som inte uppfyller lagens krav. Vid framtida inspektioner vill partiet att nytta ska ställas mot kostnad.

Samhällsbyggnadsnämnden ska svara på motionen senast 26 oktober.

LÄS MER om kommunens översyn av enskilda avlopp:

Enskilda avlopp ska inom kort inventeras (2013)

Kommunalt va kan kopplas till Edenberga (2013)

Våxtorpspar måste böta för avloppet (2015)

Avloppsregler ändras (2015)

Det har blivit inne att ha eget reningsverk (2015)

Orenat avlopp släpps ut inom vattenskydd (2015)

Småbyar pekas ut för kommunalt avlopp (2015)

Avlopp ska fixas lokalt (2015)

Par får miljöböter för avlopp (2015)

Avlopp går ut i bäck – nu hotar jätteböter (2016)

Inspektörer hinner inte med all tillsyn trots lagkrav (2019)

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här