SD:s toppnamn har missat 25 möten i fullmäktige i rad

Sverigedemokraternas toppnamn Ingmar Rundberg har inte synts till i Laholms kommunfullmäktige sedan valet 2018. Dags att han kliver åt sidan, tycker SD:s distriktsordförande, men Rundberg får stöd lokalt.

ANNONS
LocationLaholm||

30 oktober 2018 är senaste gången SD:s förstanamn var närvarande i fullmäktige, kommunens högsta beslutande organ. Därefter har Ingmar Rundberg missat 25 sammanträden i rad. En svårslagen och pågående svit i Laholms politik.

Tysk karantän

”Hur förklarar han det för sina väljare? Tycker han att det inger förtroende?”, frågar sig en HP-läsare som tycker att det är dags att tidningen följer upp vår artikel från januari 2020, då Rundberg ännu ”bara” missat 13 möten.

– Förra året hamnade jag i karantän i Tyskland och jag befinner mig där nu med, säger Ingmar Rundberg när HP når honom på telefon.

Vi har fullgoda ersättare som jag tycker är lämpliga att skola in.

– Det är det ena. Det andra är att vi har fullgoda ersättare som jag tycker är lämpliga att skola in. Jag är vid behov beredd att ställa upp.

ANNONS
Ingmar Rundberg (SD) tog över som partiets starke man i Laholm efter valet 2014. Följande val kandiderade han som SD:s förstanamn, men därefter har han blivit osynlig i Laholmspolitiken.
Ingmar Rundberg (SD) tog över som partiets starke man i Laholm efter valet 2014. Följande val kandiderade han som SD:s förstanamn, men därefter har han blivit osynlig i Laholmspolitiken. Bild: arkiv

LÄS MER:Ingmar Rundberg vill driva Laholm som AB

LÄS MER:Ingmar Rundberg (SD) berättar om sin hjärtefråga

Digitala möten

76-åringen – han är äldst bland ledamöterna – har boenden i Skummeslövsstrand, Tyskland och Spanien. Men pandemins stopp för resande är inte allt. Han var inte med på hela året innan pandemin bröt ut, och har inte loggat in sedan mötena i höstas blivit helt digitala.

Kan du inte delta på distans?

– Visst kan jag vara det, men det krävs också en del arbete lokalt. Det är vettigt att de som har möjlighet träffas fysiskt och går igenom saker före och efter.

Har man inte tid och engagemang är det bättre att entlediga sig och lämna över till någon annan.

Högre upp inom Sverigedemokraterna finns kritik mot Rundbergs frånvaro.

– Det är inte bra givetvis. Har man inte tid och engagemang är det bättre att entlediga sig och lämna över till någon annan. Är man förtroendevald ska man också göra arbetet, säger Stefan Jägnert, distriktsordförande för SD Halland.

Personkryssad i valet

Partidistriktet har haft en diskussion med Rundberg om saken. Men ledamöterna i fullmäktige är direktvalda av kommuninvånarna. Rundberg är dessutom personvald, med 148 personkryss.

– Vi kan inte kräva att någon ska lämna sin fullmäktigeplats. Vi kan bara påpeka och säga vad vi tycker, säger Stefan Jägnert.

Och Rundberg vill behålla sin stol.

– Stefan har sin åsikt. Jag har all respekt för vad han tycker, men där är ersättare på plats. Det är gruppen som har valt det här tillsammans, säger han.

ANNONS

Vad är poängen med att ha platsen kvar på pappret?

– Det går jag inte djupare in på.

Han är lite ålderman och vi diskuterar med honom i olika ärenden.

Lokalt har SD inga problem med att Rundberg sitter kvar.

– Vi tycker att Ingmar fyller en funktion. Han är lite ålderman och vi diskuterar med honom i olika ärenden. Vi har reserver på listan. Det är bättre att de får bli varma i kläderna, säger Peter Berndtson, ordförande för SD Laholm.

”Vi tycker att Ingmar fyller en funktion”, säger Peter Berndtson (SD), ordförande i den lokala partiföreningen i Laholm.
”Vi tycker att Ingmar fyller en funktion”, säger Peter Berndtson (SD), ordförande i den lokala partiföreningen i Laholm. Bild: Jonatan Gernes

LÄS MER: SD krävde avsägelser påskrivna på förhand

LÄS MER:SD siktar på att axla rollen som vågmästare

Arvode kräver närvaro

Rundberg har ingen ekonomisk fördel av att behålla stolen utan att sitta på den.

– Ingen alls. Det enda du får ekonomiskt är om du är där och är vaken. Det utgår inget annat arvode till ordinarie ledamöter än för inläsning och tjänstgöring vid sammanträdet, säger Jonas Hellsten (M), ordförande i Laholms kommunfullmäktige.

Hellsten konstaterar att det är upp till varje parti att se till att deras förtroendevalda ledamöter tar sig till fullmäktige och representerar deras röster. I hans eget parti är toleransen för långvarig frånvaro lägre.

– Om vi hade haft en moderat som alltid var borta hade vi bett honom eller henne att kliva åt sidan, säger Jonas Hellsten.

Jonas Hellsten (M) är ordförande i Laholms kommunfullmäktige och dessutom ordförande för Laholmsmoderaterna.
Jonas Hellsten (M) är ordförande i Laholms kommunfullmäktige och dessutom ordförande för Laholmsmoderaterna. Bild: arkiv

Oklar comeback

Sista frågan går till Tyskland.

När får vi se dig i fullmäktige igen?

ANNONS

– Det vet man aldrig. Det kan ske både plötsligt och oväntat. Jag har ingen aning, säger Ingmar Rundberg.

LÄS MER:SD-ledaren har inte gått på mötena på över ett år

LÄS MER:Rundbergs dag – mjuk start och sent slut

ANNONS