Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Estradör. Claes Schmidt/Sara Lund dompterade publiken och levererade både allvarsord och gapskratt. 800 personer har sett honom de senaste dagarna.

Sara/Claes stack hål på våra fördomar

Medarbetardag för socialtjänsten. Det låter kanske inte så kul, men det var det. Sara Lund lyste upp arrangemanget med sin blandning av skrattsalvor och allvar.

Sara Lund heter Claes Schmidt i födelsebeviset. Han är transvestit och då tror man kanske att han kommit för att prata om HBTQ-frågor.

Men nej, inte direkt.

I stället ägnar han sina tre timmar på scen åt att hylla olikheter och platta till fördomar i allmänhet. Och åt att få publiken att garva.

– Fördomsfulla människor, jo det vet man ju hur såna är, säger Sara Lund och har vid det laget publiken så i sin hand att repliken utlöser ett gapflabb.

– Jag använder stand up som pedagogisk metod. Jag tar en företeelse och vrider och vänder på den för att hitta en ny infallsvinkel. I slutändan sitter publiken och skrattar åt sig själv, säger Claes Schmidt i pausen.

Ett tänkvärt tankeexperiment är att låta publiken tänka på en svensk. Det visar sig snart att de flesta tänkt på någon ljushyad, heterosexuell, medelålders, man, utan funktionsnedsättning.

– Det stämmer in på fyra procent av svenskarna. Fem procent lär vara transvestiter. Det finns inget så onormalt som det normala, slår Sara Lund fast.

Medarbetardagarna, som berört alla anställda inom Laholms socialtjänst, har hållits i omgångar på Gullbrannagården. Totalt har 800 personer varit med.

– På förmiddagarna har vi pratat om hur vi ska arbeta med innovation och idéutveckling. Sedan 2005 har vi jobbat med projektet Livslust och med kvalitetssäkring. Det vi sätter högst på agendan nu är brukarnas inflytande, säger socialchefen Björn Jingblad.

Claes Schmidts/Sara Lunds föredrag har varat hela eftermiddagarna. Och varit kanske lika viktiga.

– Det handlar i grunden om vanlig medmänsklighet och hur vi bemöter människor. Min fru såg dig för några år sedan och säger att de pratade om det på jobbet i månader efteråt, säger Jingblad till Claes/Sara.

– Alla har vi fördomar. Det gäller bara att försöka hålla ordning på hur du själv tänker, säger Schmidt/Lund.

Han svarar inte entydligt på HP:s fråga om vilket namn han föredrar.

– Det viktiga är att man gör som du och vågar ställa frågan, säger han.