Laholms nya kommunjurist heter Sandra Richard. Hon är expert på dataskydd, vilket anses passa bra nu när kommunen vill bli bättre på nya arbetssätt i den digitala eran, med bland annat e-tjänster och sociala medier.
Laholms nya kommunjurist heter Sandra Richard. Hon är expert på dataskydd, vilket anses passa bra nu när kommunen vill bli bättre på nya arbetssätt i den digitala eran, med bland annat e-tjänster och sociala medier.

Sandra Richard är kommunens nya jurist

Laholms nya kommunjurist ska hjälpa kommunen att göra ett tekniksprång. Sandra Richard är expert på dataskydd och blir en viktig rådgivare i arbetet med digitalisering.

ANNONS
LocationLaholm|
|

Sedan sommaren har tjänsten varit vakant, men nu är det klart att Laholms kommuns nya kommunjurist börjar 19 november.

Med digitalisering högt på kommunledningens agenda hoppas kommunen att den nu slår två flugor i en smäll.

Dataskydd och digitalisering

– Vi är också i behov av en jurist som har lite spetskompetens inom dataskydd, digitalisering och andra frågor som samtiden bär med sig, säger Josefin Thedeby, biträdande kommunchef och kanslichef.

Bland 13 sökande föll valet på Sandra Richard, 37 år från Höganäs. Hon arbetar i dag som både dataskyddsombud och kommunjurist i Höganäs kommun.

”Jag hoppas kunna bidra med en god juridisk struktur och rådgivning i kommunen”, säger Sandra Richard.
”Jag hoppas kunna bidra med en god juridisk struktur och rådgivning i kommunen”, säger Sandra Richard. Bild: Privat

– Jag är väldigt intresserad av integritetsfrågor och har sysslat ganska mycket med det. Det är frågor om hur man skyddar personuppgifter och visar dem den vördnad de egentligen förtjänar, säger Sandra Richard.

ANNONS

Handlar med personuppgifter

– I dag handlar man väldigt mycket med sina personuppgifter. Det tror jag inte alltid att allmänheten är medveten om eller tänker på, säger hon.

LÄS MER:Kommunen står utan jurist ända till vintern

LÄS MER:Strömavhopp av kvinnliga chefer från kommunen

Sandra Richard tog sin juristexamen vid Lunds universitet 2010 med ett examensarbete om kollektivavtal och avtalsrätt. Hon har tidigare arbetat på advokatbyrå, statlig myndighet och domstol. Parallellt med jobbet i Höganäs har hon fördjupat sig i dataskyddsjuridik.

Sociala medier

Det kommer väl till pass när Laholm nu vill införa nya arbetssätt, utveckla e-tjänster och föra dialog med medborgare i kanaler som sociala medier.

– Detta kräver att man som myndighet har stenkoll på vad som kan skrivas var, vad som blir allmän handling, vilka uppgifter som särskilt behöver skyddas med anledning av GDPR:s krav och så vidare, säger Josefin Thedeby.

LÄS MER:Ny chef ska få slut på upphandlingsskandaler

LÄS MER:Laholms nya kommunchef heter Anders Einarsson

ANNONS