Socialdemokraterna i Laholm vill premiera coronateamet och övrig vårdpersonal inom kommunens äldreomsorg med en engångsersättning på 5 000 kronor för arbetet under coronapandemin. Bild: Carina Nilsson/arkiv
Socialdemokraterna i Laholm vill premiera coronateamet och övrig vårdpersonal inom kommunens äldreomsorg med en engångsersättning på 5 000 kronor för arbetet under coronapandemin. Bild: Carina Nilsson/arkiv

S vill ge 5 000 i coronabonus till vårdpersonalen

Socialdemokraterna i Laholm vill att kommunanställda inom äldreomsorgen ska få 5 000 kronor extra som tack för arbetet under coronapandemin.
– Vi tycker att det är anständigt, säger Kjell Henriksson (S).

ANNONS
|

I november ska Laholms kommun klubba nästa års budget. Socialdemokraterna, kommunens största oppositionsparti, vill behålla skatten på dagens nivå, men satsar totalt 27 miljoner kronor extra på välfärden i sin skuggbudget.

Bonus för coronaarbete

Vårdpersonal som har arbetat minst tre månader inom kommunens äldreomsorg mellan 1 mars och 31 december ska få en engångsersättning på 5 000 kronor, föreslår partiet. Det handlar om drygt 800 personer.

– Det är de som har haft det tyngst under pandemin. Applåder är bra, men man betalar inte maten med det, säger oppositionsrådet Kjell Henriksson.

Kjell Henriksson (S) är oppositionsråd i Laholms kommun.
Kjell Henriksson (S) är oppositionsråd i Laholms kommun. Bild: arkiv

Han syftar på att Laholms kommun har tackat sin vårdpersonal med smörgåstårta, när regionen gav sina anställda en coronabonus på 5 000 kronor. Samma påslag i kommunen skulle kosta totalt 4,5 miljoner kronor.

ANNONS

Brister inom äldreomsorgen

S vill också stärka äldreomsorgen med tio miljoner kronor. Hälften ska gå till att anställa en extra per arbetsenhet och hälften till kompetensutveckling.

– Vi ser bristerna inom äldreomsorgen. Under budgetdebatten kommer jag att redovisa hur en dag ser ut för vårdpersonalen, säger Kjell Henriksson.

”Vi har is i magen”

Tio miljoner kronor ska gå till att stärka skolan och förskolan. Till sist avsätter partiet 2,5 miljoner kronor till arbetsmarknadsåtgärder.

– Vi har is i magen och ser om regeringen stöttar med mer, eller om vi måste göra nya åtgärder, säger Kjell Henriksson om hur partiet tänker finansiera sina förslag som läggs inom befintlig budgetram.

– Samverkan Laholm är helt besatta av att ha pengar till framtida behov och investeringar. Vi vill värna om välfärdstjänsterna, säger han.

LÄS MER:900 anställda på kommunen ska bjudas på coronatårta

LÄS MER:Smörgåstårta som tack ett hån

LÄS MER:Alla regionanställda får 5 000 var i coronabonus

ANNONS