Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

S: Lägg pandemipengar på de äldre, inte på hög

Rekordstort plus i kommunens kassa. Ändå få glada miner bland Laholms politiker. Oppositionen talar om dopad ekonomi och felanvända pandemipengar.

På tisdagskvällen höll kommunfullmäktige i Laholm en kommunpolitisk debatt med anledning av årsredovisningen. Starkast kritik kom från S.

– Vi socialdemokrater har självklart invändningar mot hur man har handskats med regeringens tillskjutna medel. Speciellt avseende äldreomsorgen, sade oppositionsrådet Kjell Henriksson (S).

Historiskt överskott

Laholms kommuns gjorde förra året ett historiskt överskott på 67,2 miljoner kronor förra året. Trots, eller snarare tack vare, pandemin.

I stället för att satsa på att få en bra kvalitet för våra äldre (...) satsar Samverkan i Laholm på att få de finansiella målen i hamn.

Större delen av det goda resultatet förklaras av stora statsbidrag från regeringen. Kommunerna fick extramiljoner för att täcka upp för en coronastörtdykning för skatteintäkterna. Men det blev aldrig så illa som befarat.

LÄS MER: Statens bidrag ger Laholm rekordartat klirr i kassan

– Det kan inte vara förenligt med intentionerna att, i stället för att satsa på att få en bra kvalitet för våra äldre och våra anställda, så satsar Samverkan i Laholm på att få de finansiella målen i hamn, sade Kjell Henriksson som tycker att det är ”illa ställt” i hemtjänsten och på äldreboendena.

Spara i ladorna

Det blågröna minoritetsstyret var inte berett att inte ta på sig spenderbyxorna. M och C vill spara överskottet till framtida investeringar.

Vi måste även fortsättningsvis hålla hårt i plånboken. Här kommer stora utmaningar framöver

– Kom ihåg att vi inte med automatik kan räkna med lika generösa statsbidrag nästa år, sade kommunrådet Roland Norrman (M).

– Vi måste även fortsättningsvis hålla hårt i plånboken. Här kommer stora utmaningar framöver, sade kommunrådet Erling Cronqvist (C).

Socialnämnden blöder

Däremot har det blivit tid att ta tag i socialnämndens årliga mångmiljonunderskott. Partier över blockgränserna var inne på att anpassa nämndens budgetramar efter verkligheten.

LÄS MER: Socialnämndens trista rekord: begär 22 miljoner extra

Socialnämndens ordförande Kenneth Camitz (M) beskrev pandemin som en utmaning för både verksamheten och invånarna.

– Personalen har gjort ett fantastiskt arbete. Men det har också inneburit att äldreomsorgen kommit upp på den politiska arenan. Det anser jag är en av de få positiva effekterna av pandemin. Det är viktigt att få breda lösningar och långsiktigt politiskt samarbete, för utmaningen kommer att finnas kvar, sade han.

Maratondebatt

LP kallade nuvarande tillstånd för ”en dopad ekonomi” och varnade för skuldberg, inflation och depression efter pandemin. SD oroade sig också för lånade pengar, och passade på att förslå besparingar inom boende för nyanlända.

Pandemidrabbade föreningar, hemmapluggande elever, flytt av farligt gods-led och dålig måluppfyllelse var andra återkommande ämnen i maratondebatten.

LÄS MER: ”Stark budget” utmanas av opposition som vill spendera

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!