Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nellie Larsson är projektledare och samordnare. Hon ska styra arbetet med att utveckla Våxtorp som cyekldestination. Arkivbild.  Bild: Henrik Williamsson
Nellie Larsson är projektledare och samordnare. Hon ska styra arbetet med att utveckla Våxtorp som cyekldestination. Arkivbild. Bild: Henrik Williamsson

Så ska Våxtorp utvecklas som cykeldestination

I ett projekt ska Våxtorp som cykeldestination utvecklas. Ny har projektet fått pengar att inleda en förstudie som bland annat ska leda till en ny mountainbikeled.

Sedan en tid tillbaka har cyklisten Nellie Larsson arbetat med projekt förstudie cykeldestination Våxtorp. Nu har projektet beviljats pengar av genom Jordbruksverkets Lokalt ledd utveckling Halland och fått 163 450 kronor.

– Det känns jätteroligt. Jag är superpositiv, säger projektledare Nellie Larsson.

Pengarna ska finansiera en förstudie som så småningom ska leda till att utveckla Våxtorp som cykeldestination. De ska också bekosta kompetensutveckling och workshops där man jobbar med frågor som vilka framgångsfaktorer och förutsättningar som finns.

– Det kan handla om att vi skapar en samlad bild av Våxtorps utbud för cyklister. Som boende eller andra aktiviteter för cyklister, säger Nellie Larsson.

Märka ut cykelled

Bakom projektet står Region Halland, Laholms kommun, företagare i Våxtorp, Våxtorps byalag och Buktens MTB. Projektet drar inte igång förrän i november och innan dess har fler möjlighet att ansluta sig till projektet. Det kan vara boendeaktörer, markägare eller företag som vill vara med och bidra.

– Sen påbörjar vi förstudien. Det sker bland annat genom samtal med olika aktörer och studiebesök på andra destinationer. Vi kommer också hålla en workshop där vi förbereder för att jobba med processen att märka ut en mountainbikeled utanför någon av cykelparkerna.

När kan den vara på plats?

– Jag vet inte, det är svårt att säga. Det behöver vara en process där de intresserade har en dialog tillsammans med de markägare som blir berörda. Vi kommer arbete enligt den nya handledningen "Turism på annans mark", säger Nellie Larsson.

En led som är till nytta för alla

Cykelleden kan både vara någonstans på Hallandsåsen i närheten av cykelparkerna eller i något skogsområde nedanför åsen.

– Vi vill hitta var man kan ha nytta av en led för föreningslivet och anläggningarna som finns i Våxtorp. Och framför allt, var finns en markägare som är villig att gå in och upplåta sin mark.

Vad talar för Våxtorp i cykelsammanhang?

– Hur mycket som helst. Det finns redan ett fint utbud med Vallåsens bikepark, Kungsbyggets äventyrspark, Vallens bmx-hall och guidning och uthyrning. Vi har boenden som är vana att jobba med cyklister och sen har vi en vacker natur och ett bra läge mellan Göteborg, Malmö och Köpenhamn.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här