Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Så kan Mellbystrands centrum bli - tävlingen avgjord

En vinnare har utsetts och det planeras nu ett helt nytt område i Mellbystrands centrum kallat ”Strandparken”.

– Det tar hänsyn till Mellbystrand utifrån flera håll. Skala, gestaltning och färger som exempel, säger Agnes Marklund, planarkitekt, som också suttit med i juryn, där vinnare blev Hamiltone Fastigheter AB från Markaryd.

Tävlingen utlystes förra året som ett led i att man från kommunens sida vill göra den här platsen till ett centrum och satsa på gestaltning. Hallandsposten skrev om det i höstas, när Agnes Marklund kallade platsen för ”Mellbystrands A-läge”.

Man skickade information om tävlingen till ett 20-tal exploatörer som varit intresserade av att bygga i området tidigare. Totalt inkom sju anbud och de bedömdes utan någon information om vem som låg bakom.

Anbud nummer fyra stack ut, tyckte juryn och utsåg detta förslag som vinnare.

– Där har de utgått från alla tre delar vi hade med i vår tävlingsprofil, gestaltning, hållbarhet och pris, säger Marklund och fortsätter:

– Deras förslag stack verkligen ut i det helhetstänk med hållbarhet och gestaltning i fokus.

Förslaget utgår från den bebyggelse som finns i Mellbystrand i dag. Dessutom vill man förse husen med solpaneler och de mindre komplementbyggnaderna på gården ska få växtlighet på taken för att förstärka det naturliga intrycket på gården för de som bor i husen och ser ut mot parken. Så här skriver de själva i sitt tävlingsbidrag:

”Gröna värden är en naturlig del av vårt koncept där vi jobbar med hållbarhet både ekologisk, ekonomisk och socialt. Materialmässigt jobbar vi med träfasader och stomme där ekobetong med minimal miljöpåverkan kan vara ett alternativ. Att välja miljömärkta material är en förutsättning och vi viktar högt att använda lokalt producerade material för att stötta lokala verksamheter samt att miljömässigt spara långa transporter.”

Kravet var att bygga två byggnader på ytan där även park och parkeringar skulle ingå. Ytan nedanför Strandhotellet skulle hållas fri från bebyggelse för att förstärka och inte låta hotellbyggnaden hamna i skuggan av ny bebyggelse.

– Det är viktigt att respektera det som redan finns och där ville vi ha fri sikt ned mot havet, säger Agnes Marklund.

Husen kommer att bestå av hyreslägenheter, från ettor till fyror då man vill kunna erbjuda boende till personer i olika delar av livet. Alla kommer ha olika uttryck.

”Vi eftersträvar ett fasadförlopp som på ett lekfullt sätt varierar i uttryck, höjd, kulör och gatuliv, där varje hus har sin egen karaktär samtidigt som att vi bibehåller en sammanhängande helhet.”

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!