Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Så är det att gå i plugget där hemma

En vecka till. Så löd beskedet från kommunen för några dagar sedan innan den tar steget till en något mer vanlig vardag för högstadieeleverna som får gå tillbaka till skolan. I alla fall några dagar i veckan.

– Det känns skönt att få komma tillbaka och träffa kompisarna, säger Sabina Holgersson, som går i nian på Lagaholmsskolan.

Att inleda läsåret på hemmaplan har fungerat bra tycker hon, trots en del strul med teknik och rutiner. Men hon saknar kontakten med kompisar och lärare.

– Man sitter helt isolerad på sitt rum och tanken är ju att man inte ska träffa någon efter skolan heller. Det är ju såklart mer stimulerande att vara i skolan då, där man får social kontakt.

Men att sitta hemma har fått duga. I en familj där både föräldrar och syskon sköter skola och arbete hemifrån blir det också ibland lite stökigt, på ett sätt man inte är van vid i skolan.

– Mitt rum ligger precis bredvid min brors rum och ibland har jag inte riktigt kunnat koncentrera mig på min lektion för att jag har hört hans diskussioner från sin lektion på andra sidan väggen. Sådant är man inte van vid från skolan. Andra gånger har det varit tvärtom, då har det varit skönt att kunna jobba självständigt i tystnad och slippa höra klasskompisarna, säger Sabina och skrattar.

Samling och återsamling

På de flesta lektionerna har de en gemensam start med närvaroregistrering och genomgång, sedan får eleverna en uppgift att lösa. Behöver eleverna hjälp kan de ringa upp sin lärare eller skriva i chatten.

– Oftast är vi några kompisar som pratar med varandra i smågrupper och hjälps åt, då kan vi fråga varandra om det är något som vi inte förstår. Annars är det oftast lättare att googla än att fråga läraren. Men det går såklart det också, säger Sabina och fortsätter:

– Man vet att läraren är där någonstans, men man vet inte om den hjälper någon annan eller hur många som är före innan man kan få hjälp så då är det oftast lättare att lösa det själv.

Över förväntan

Även från lärarhåll har det gått över förväntan, berättar rektor Maria Plenell:

– Det har varit mer positivt än jag hade väntat mig. Till 95 procent ungefär har det fungerat bra, men sedan är det såklart lite nya rutiner som saknats och lite teknik som strulat.

Hon sitter just nu och arbetar fram en plan över hur det ska se ut när elever och lärare ska komma tillbaka och ha delvis skol- och fjärrundervisning. Men även då kommer en stor del av lärarkåren sitta hemma och jobba.

– Vi vill såklart minska antalet elever och lärare som är på plats samtidigt. Vi får därför försöka att minimera antalet på ett så bra sätt som vi kan. Men den planen är ännu inte riktigt klar.

Skolan kommer att gå från hel till delvis fjärrundervisning från och med vecka fem.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!