Frågan om att genomföra den så kallade hastighetsanalysen i Laholm låg på miljö- och byggnadsnämndens bord i förra veckan. Men ärendet återremitterades.
Frågan om att genomföra den så kallade hastighetsanalysen i Laholm låg på miljö- och byggnadsnämndens bord i förra veckan. Men ärendet återremitterades. Bild: arkiv

Sänkning till 40 på stadens gator skjuts upp – igen

Laholms tätorts­­gränser ska flyttas. Men sänkningen av hastigheten på gatorna låter vänta på sig till senare i år.

ANNONS
LocationLaholm||

Laholms tätort växer till ytan. Nu har det blivit dags för tätortens gränser att följa efter.

Innanför tätortsgränsen gäller 50 kilometer i timmen som generell bashastighet på vägarna. Utanför är bashastigheten 70.

Senaste ändringen i Laholm var 2009. Nu går ett nytt förslag ut på samråd. På den nya kartan hamnar det planerade bostadsområdet i Östra Nyby samt nya Nyby industriområde och resecentrum vid järnvägsstationen innanför gränsen.

Skylta om till 40

Kommunen har också tankar på att sänka hastigheten i Laholm till 40 kilometer i timmen, förutom vid skolor och förskolor där det ska vara 30. Gångfartsområdet i stadskärnan ska också behållas.

Hastighetsfrågan har dock skjutits på framtiden tills vidare.

ANNONS

– Vi siktar på 40 och 30, men det kräver lite större omändringar och vi vill gärna se hur det ser ut kostnadsmässigt, säger Knut Slettengren (M), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Även Lagavägen

Sänkningen till 40 har redan skett i kommunens övriga tätorter. Laholm är sist ut. Enligt den ursprungliga planen från 2014 skulle stadens gator ha skyltats om förra året.

I förra veckan låg frågan om att genomföra den så kallade hastighetsanalysen i Laholms tätort på miljö- och byggnadsnämndens bord. Men ärendet skickades tillbaka igen till kommunens trafikplanerare.

Nya tag efter sommaren

Politikerna i beredningsutskottet vill ändra på delar i förslaget. Beredningsutskottet vill inte ha kvar 50 ens på Sofieroleden eller Lagavägen.

– Allt som har med 50 att göra plockar vi bort, säger Slettengren.

Målet är att sänkningen ska bli verklighet ”senast i år”.

– Det kommer nog upp efter sommaren, säger Knut Slettengren.

LÄS MER:Sänkt hastighet inom Laholms stad skjuts upp

LÄS MER: Hastigheten sänks till 40 i alla tätorter

LÄS MER:Lång väg till sänkt hastighet vid kusten

ANNONS