Lassahusstenen. På stenen, som ligger mitt i en kohage, finns inristningen från bronsåldern. Bronsåldern pågick mellan cirka 1 800 f.Kr och 500 f.Kr.
Lassahusstenen. På stenen, som ligger mitt i en kohage, finns inristningen från bronsåldern. Bronsåldern pågick mellan cirka 1 800 f.Kr och 500 f.Kr.

Sällsynt bronsåldersfynd i Hasslöv kan bli upprustat

Vid närheten av Osbecks bokskogar och Lugnarohögen i Hasslöv hittas ett kulturhistoriskt fynd. Här finns Hallands enda skeppsristning från bronsåldern, en ristning som nu kan komma att bli restaurerad.

ANNONS
|

I Hasslöv ligger bronsåldersgraven Lugnarohögen, men i området finns även fler fynd från bronsåldern.

Utefter den blå vandringsleden i Osbecks bokskogar hittas Lassahusstenen vackert beläget mitt i en kohage. Det är på denna som inristningen från bronsåldern finns.

Anna Fransisca Nilsson, projektledare för Lugnarohögen, är den som har börjat undersöka vad som kan göras för att fixa till skeppsristningen.

– Jag var med Region Halland och kollade på ristningar i Tanum för några månader sedan och efter detta kom jag på att det faktiskt finns en hällristning i närheten, förklarar Anna Fransisca Nilsson och berättar om skeppsristningen som alltså är den enda av sitt slag i Halland:

ANNONS

– Det kan tänkas att det finns fler, men man har inte upptäckt några. De flesta sådana här ristningar finns i närheten av vatten och vi vet att det en gång gick vatten ända upp till kyrkan i Hasslöv.

– Skeppet överlag var en stark symbol under bronsåldern. Man antar att det representerar en resa till andra världar och döden. På bronsåldern dyrkade de också solen och man trodde att solen drogs av ett skepp i underjorden på natten.

För den med ovant öga är skeppet i dag svårt att upptäcka på stenen, men förhoppningen är nu att ristningen ska restaureras genom att fyllas i med färg.

– Jag ska prata med arkeolog Per Wranning som säkert vet vem vi ska kontakta för att kunna fixa till den. Jag skulle gärna se att den blir ifylld, säger Anna Fransisca Nilsson.

En annan förhoppning är att i framtiden kunna visa upp fler av de fornminnen som finns i närheten av Hallandsåsen och Lugnarohögen för områdets besökare.

– Jag tänker mig att vi så småningom skulle kunna ha en historisk vandring upp till ristningen från Lugnarohögen, förklarar hon.

ANNONS