Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Laholms socialchef Christel Sundberg tycker att diskussionen om chefer som fått coronavaccin före vårdpersonal är beklaglig. ”Vi jobbar stenhårt för att få till stånd vaccination av den prioriterad gruppen”, säger hon. Bild: Olof Ohlsson, Jonatan Gernes, arkiv
Laholms socialchef Christel Sundberg tycker att diskussionen om chefer som fått coronavaccin före vårdpersonal är beklaglig. ”Vi jobbar stenhårt för att få till stånd vaccination av den prioriterad gruppen”, säger hon. Bild: Olof Ohlsson, Jonatan Gernes, arkiv

Rutinen skärps för vem som får överblivna vaccindoser

Efter upprördheten kring att höga chefer fått coronavaccin före vårdpersonal skärper Laholms kommun sina rutiner. Nu inrättas reservlistor med personal som står stand-by till överblivna doser.

Två verksamhetschefer inom socialförvaltningen i Laholm har som HP berättade i förra veckan fått vaccin, trots att de inte ingår i den prioriterade personalgruppen i fas 1 av vaccinationen mot covid-19.

Nyheten har skapat reaktioner bland läsare och även från politiskt håll.

– Det här är jätteledsamt. Skälet att det finns överblivna platser är att den personal som faktiskt är prioriterad har valt att inte gå på sin bokade tid och inte heller avbokat tiden så att man kunnat organisera att ta in någon annan, säger Christel Sundberg, socialchef på Laholms kommun.

LÄS MER: Undersköterskor upprörda att chefer vaccinerats före

LÄS MER: Äldrevårdens chefer fick vaccin före personalen

Vårdnära prioriteras

När annan prioriterad vårdnära personal inte gått att nå med kort varsel har frågan i stället gått till de aktuella cheferna.

– Då har alla andra möjligheter varit uttömda. Frågan har först gått ut till alla dem som har personal som tillhör prioriterad grupp, och där har inte skett någon återkoppling. Vi har samtidigt jättetydliga direktiv att vi inte få låta någon dos gå till spillo. Då har vi tyvärr hamnat i situationen att vi varit tvungna att använda dosen och att det har blivit avdelningschefen, säger Christel Sundberg.

På måndagen såg socialförvaltningen över och skärpte riktlinjerna för återbudssituationer.

– Vi ger enhetscheferna ännu tydligare ansvar för att medverka i rekryteringen av en reserv. Att man redan från början identifierar personer som står stand-by på vaccinationsdagarna, säger Christel Sundberg.

LP: ”Ett stort fel”

Hon påpekar att cheferna i fråga trots allt arbetar närmare vårdverksamheterna än många andra tjänstemän i stadshuset.

– Det hade varit skillnad om jag, kommunchefen eller någon helt annan låtit vaccinera sig.

Men det som skett är illa nog, tycker politikern Bertil Johansson (LP) som sitter i kommunfullmäktige.

Att låta chefer får gå före i kön är ett stort fel, och frustrerande för personal som jobbar vårdnära i äldreomsorgen.

”Att låta chefer får gå före i kön är ett stort fel, och frustrerande för personal som jobbar vårdnära i äldreomsorgen”, skriver laholmspartisten i en skriftlig fråga där han kräver att socialnämndens ordförande Kenneth Camitz (M) svarar på vad han tänker göra för att det inte ska hända igen.

– Det viktigaste är att inget går till spillo. Om man är bokad på en tid måste man dyka upp. Om man inte gör det tycker jag det är katastrofalt, säger Kenneth Camitz.

Camitz vill läsa interpellationen innan han utvecklar svaret och hänvisar i övrigt till socialchefen eftersom det är en verksamhetsfråga.

Kenneth Camitz (M), ordförande i socialnämnden i Laholms kommun. Bild: Jonatan Gernes, arkiv
Kenneth Camitz (M), ordförande i socialnämnden i Laholms kommun. Bild: Jonatan Gernes, arkiv

LÄS MER: Facket om chefernas vaccinering: ”Helt bedrövligt”

LÄS MER: Personal på äldreboendet blev utan vaccin när cheferna fick

Varför uppstår återbudstider?

– Den frågan ställer vi oss också, säger Christel Sundberg och konstaterar:

– Du har själv gjort din bokning och fått bekräftelse via sms, ändå uteblir man. Det är också så att när man inte är i tid till sin vaccination ringer företagshälsovården på det nummer man själv lagt in, utan att få tag på de här personerna som uteblir.

I kommunen handlar det om ett tiotal anställda, av cirka 550 kallade, som uteblivit på det sättet. Hittills har alla doser räddats.

– Problemet uppstår när klockan är slagen, dosen blandad och där inte står någon. Det är inte så att chefer har prioriterats. Från ett återbud har man 30 minuter på sig att reagera, och sen ta sig till företagshälsovården. Samtidigt pågår verksamheten. Att ringa runt och jaga folk är också en tung process. Vi får försöka bli ännu bättre på att ha reserver som står stand-by, säger Christel Sundberg.

Vaccinationsvilja

Vaccinationsviljan bland personalen inom äldreomsorgen är enligt socialchefen preliminärt att ungefär två tredjedelar av den prioriterade gruppen har anmält intresse.

– Det är väl bra, utifrån all diskussionen som varit i media och att många är oroliga. Vi får vara nöjda, även om man önskat att siffran i det här läget varit ytterligare högre, säger hon.

LÄS MER: Undersköterskor upprörda att chefer vaccinerats före

LÄS MER: Skolsköterskor hjälper till med vaccinering

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!