Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Roland Norrman (M) skarpt kritisk till mejlsågning av fritidschef

Ris tar man i enrum. Kommunrådet Roland Norrman (M) är skarpt kritisk mot förvaltningschefen Andreas Meimermondts mejlsågning av sin fritidschef.
– Det är självklart oerhört olyckligt och ogenomtänkt. Det är inte så vi arbetar i den här kommunen, säger han.

Roland Norrman är ordförande i kommunstyrelsens personal- och organisationsutskott i Laholms kommun. Han beslutade på måndagen att lyfta förvaltningschefens agerande mot fritidschefen som ett ärende på nästa sammanträde.

– Jag tar ingen i försvar. Man får stå för de synpunkter man har gett och sättet man har gett dem på. Vad jag förstår har Christer Johansson anmält det här och det har han all rätt till. Han vill väl ha någon form av upprättelse, säger Roland Norrman.

Allvarlig kränkning

Kommunens kultur- och utvecklingschef Andreas Meimermondt skrev i oktober att dåvarande fritidschefen Christer Johansson ”har inte riktigt förmåga att se lösningarna”. Mejlet gick ut både till upphandlingschefen och till 15 personer i ledningsgruppen.

Det är inte så vi arbetar med människor, som dessutom jobbat här i så många år och är en erkänt duglig ledare.

Den offentliga kritiken, som handlar om hur Folkhälsocentrum ska organiseras om, kom som en blixt från klar himmel för Christer Johansson. Han upplevde att förvaltningschefen utsatt honom för en mycket allvarlig kräkning och gjorde en formell anmälan om personskada.

LÄS MER: Skrämd personal varnar för sämre öppettider i simhallen

LÄS MER: Facket dömer ut omorganisation på Folkhälsocentrum

”Inga bra ledaregenskaper”

Roland Norrman vill nu få en förklaring till ”vad som ligger bakom och vad som sagts internt”.

– Det är inte så vi arbetar med människor, som dessutom jobbat här i så många år och är en erkänt duglig ledare. Om man sen tycker så får man hålla det för sig själv, och inte torgföra det. Det är verkligen olämpligt och inga bra ledaregenskaper man själv visar på, säger Roland Norrman och framhåller den gamla devisen:

– Ris tar man i enrum. Ros kan man ge i större format.

Roland Norrman (M) är ordförande i kommunstyrelsens personal- och organisationsutskott. Bild: Kenny Hjälte, arkiv
Roland Norrman (M) är ordförande i kommunstyrelsens personal- och organisationsutskott. Bild: Kenny Hjälte, arkiv

Vilka konsekvenser det kan bli av att kränkningsärendet lyfts politiskt är enligt Norrman för tidigt att uttala sig om. Så länge frågan hanterades på tjänstemannanivå ledde anmälan inte till några direkta åtgärder mot förvaltningschefen.

– Att be om ursäkt och den dialog vi hade om att det inte skulle upprepas ansåg vi var tillräckligt, säger Malin Sörensen, kommunens HR-chef.

LÄS MER: Fritidschef hoppar av efter 14 år – oro bland personalen

Kommenterar på Facebook

Andreas Meimermondt har bett om ursäkt för att meningen spreds till fler än upphandlingschefen. I en kommentar på Facebook till HP:s artikel skriver han:

”Jag beklagar att Christer känner sig kränkt av mitt agerande. Jag tar till mig av det som hänt för att utvecklas vidare i mitt ledarskap.”

I början av mars blev Christer Johansson utköpt från sin tjänst, officiellt för att han med 1,5 år kvar till pensionen inte skulle ha tid att genomföra den omdiskuterade omorganisationen. Efter 14 år på kommunen och 66 år gammal fick han gå hem följande dag, med åtta månadslöner i kompensation.

LÄS MER: Andreas Meimermondt anmäld för kränkning av fritidschefen

LÄS MER: Fritidschefen blev utköpt för åtta månadslöner

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här