Linda Andersson började göra praktik för två år sedan och är nu fast anställd av Röda Korset. Hon arbetar både på Kupan och Möbelmagasinet.
Linda Andersson började göra praktik för två år sedan och är nu fast anställd av Röda Korset. Hon arbetar både på Kupan och Möbelmagasinet. Bild: Evelina Gunnarsson

Röda korsets praktik hjälper arbetssökande till jobb

Fem personer har slussats ut i arbetslivet tack vare praktiken i Röda korsets verksamheter. Nu lider tiden för överenskommelsen ut, men Röda korset hoppas på en fortsättning.

ANNONS
LocationLaholm||

Sedan april 2018 har kommunen och Röda Korsets Laholmskrets haft en överenskommelse om IOP (idéburet offentligt partnerskap) där 15 praktikplatser erbjuds i Röda Korsets verksamheter i Laholm. Sedan tidigare fanns verksamheten Kupan som i samband med omorganisationen fick fick sällskap av Fritidsbanken och Möbelmagasinet.

Shadi Stefan och Yasin Arabzada jobbar på Möbelmagasinet. Förutom försäljning tar de emot möbler som sedan rengörs och eventuellt repareras innan de säljs.
Shadi Stefan och Yasin Arabzada jobbar på Möbelmagasinet. Förutom försäljning tar de emot möbler som sedan rengörs och eventuellt repareras innan de säljs. Bild: Evelina Gunnarsson

– Vi fick organisera om oss och arbeta om för att kunna ta emot så många människor, säger Marine Asplid, ordförande i Laholms Rödakorskrets.

Praktikplatser erbjuds till de som får ekonomiskt bistånd. Hittills har 25 personer varit i verksamheten från och till. Fem har fått anställning hos Röda Korset eller annan arbetsgivare. Linda Andersson var med när projektet startade 2018 och är i dag anställd av Röda Korset. Hon tycker själv att hon växt med uppgiften.

ANNONS

– Det kändes roligt att börja här för jag tycker detta är intressant. Jag gillar prylar, speciellt barbiedockor, säger Linda Andersson.

Hon har gått från att vara på plats två till fyra timmar i veckan till att nu arbeta heltid. Hon lyfter sina kollegor och ledningen som anledningar till att hon lyckats.

– I början kände jag mig ovan vid att jobba och var här två timmar i veckan. Sen jobbade jag mer och mer och nu känner jag att jag fixar en heltid, säger Linda Andersson.

Viola Karlsson är anställd på fritidsbanken. Hon är en av tre som dagligen arbetar med att gratis låna ut fritidsutrustning till Laholmarna.
Viola Karlsson är anställd på fritidsbanken. Hon är en av tre som dagligen arbetar med att gratis låna ut fritidsutrustning till Laholmarna. Bild: Evelina Gunnarsson

Hon kom i kontakt med Röda korset genom kommunens arbetsmarknadsenhet och har aldrig känt sig som en praktikant i gänget. Här är alla lika värda och får göra samma arbetsuppgifter.

– Det är bättre nu som anställd. Men jag är inte mer respekterad nu utan har alltid fått respekt. Men ett jobb som man trivs med är något man måste vara rädd om, säger Linda Andersson.

Har du växt som person?

– Jag vågar nog mer. Man kan säga att jag har haft lite scenskräck. Jag har alltid varit social men det värsta som fanns var när man skulle hålla föredrag i skolan.

Röda Korsets verksamheter i Laholm. Christer Walther. Shadi Astefan, Hussein Alkhalaf och Christer Walther på Möbelmagasinet.
Röda Korsets verksamheter i Laholm. Christer Walther. Shadi Astefan, Hussein Alkhalaf och Christer Walther på Möbelmagasinet. Bild: Evelina Gunnarsson

Samarbetet mellan Röda korset och kommunen går ut den sista mars 2021. Diskussioner kring en förlängning har påbörjats och från Röda korsets håll vill man verkligen få till en förlängning.

ANNONS

– Jag ser för de personer som går hemma och ser att det finns en väg ut. Att de får fortsätta här, annars blir det stopp, säger Marine Asplid.

– Vi kan inte driva fritidsbanken och Möbelmagasinet utan dessa personer. Det handlar om att erbjuda en meningsfull praktik i vardagslivet, säger Christer Walther.

På fritidsbanken är det snart dags att byta sommaraktiviteter mot skidor och skridskor. På möbelmagasinet kommer det ständigt in nya saker att ta hand om. Totalt har Röda korset åtta anställda och 15 praktikanter som bemannar de tre verksamheterna. Röda korset hoppas att det får fortsätta vara så även efter mars 2021.

LÄS MER:Ny bank öppnade portarna i Laholm

LÄS MER:Fritidsbanken vill få in fler sportsaker

ANNONS