Stefan Zaff, Gröna Hästen.
Stefan Zaff, Gröna Hästen. Bild: Evelina Gunnarsson

Restauranghiss anses skada kulturhistoriskt värde

Kulturmiljö Halland anser att en hiss på Gröna Hästen förvanskar byggnaden. Det sätter käppar i hjulet för Stefan Zaffs hissbygge.

ANNONS
LocationLaholm||

Gröna Hästen lämnade i mars in en ansökan om bygglov för en hiss på restaurangen. Detta eftersom det inte finns några toaletter på ovanvåningen. Hissen skulle placeras intill entrén på nedre plan, något Kulturmiljö Halland inte gillar. I ett remissyttrande skriver de att en förändring har så stor påverkan på byggnadens viktigaste fasad att hissen skulle vara en förvanskning av byggnaden som är skyddsmärkt.

– Det är ju en fasad som är byggnadens huvudfasad och som har ganska många olika element. Också är den ritad av en välkänd arkitekt i Laholm. Då vill vi inte att man gör en förändring på just den fasaden, säger Charlotte Skeppstedt, bebyggelseantikvarie på Kulturmiljö Halland.

ANNONS

”Kommer att se snyggt ut”

Krögaren Stefan Zaff ser inga andra alternativ.

– Den kan inte placeras någon annanstans. Detta är inget man bara hastat fram, att man ska ha en hiss. Det har jag tänkt på sedan jag köpte fastigheten, säger Stefan Zaff.

Han tycker inte att utbyggnaden bryter fasaden.

– Det kommer gå ut 1,6 meter från fasaden i samma formspråk som finns i dag så det kommer att se snyggt ut, säger Stefan Zaff.

Skulle redan varit på plats

Han ser att det är många som inte kan komma till hans restaurang för att det inte finns någon hiss.

– Det här ställer till det, hissen skulle varit på plats för en månad sedan. Jag skulle knackat ner och putsat om fasade mot väster så att det skulle bli snyggt men det har jag inte kunnat göra.

Han beräknas investera 250 000 kronor i den nya hissen.

När kan den vara på plats?

– Jag har inget bygglov än så jag har inte kunnat gå vidare i tanken. Får jag bygglov så ska det göras inom tre år, avslutar Stefan Zaff.

LÄS MER:Rullstolsburna välter på dålig trottoar

LÄS MER:Trängselkontrollerna i krogvärlden fortsätter

ANNONS