Ängstorps reningsverk i Laholm.
Ängstorps reningsverk i Laholm. Bild: arkiv

Reningsverk vill vänta med att rena från droger

Det nyombyggda reningsverket i Ängstorp har inte tekniken för att ta omhand rester från droger och läkemedel. LBVA tycker att det är för dyrt och krångligt att bygga till nu.

ANNONS
LocationLaholm||

Sverigedemokraterna vill utreda möjligheten att bygga ut reningsverket med ett extra steg som tar hand om olika medicinrester.

I en motion har Ingmar Rundberg (SD) konstaterat att en del av det vi stoppar i oss går ut i avloppet och ger negativa effekter för djur och vattenlevande organismer.

Ingmar Rundberg (SD) har skrivit under Sverigedemokraternas motion om att ta om hand rester från läkemedel och droger i Laholms reningsverk.
Ingmar Rundberg (SD) har skrivit under Sverigedemokraternas motion om att ta om hand rester från läkemedel och droger i Laholms reningsverk. Bild: arkiv

Men tekniken för att rena är ny, dyr och energikrävande, skriver Laholmsbuktens va AB i ett svar.

Att införa ett nytt reningssteg kräver en ansökan om nytt tillstånd. Ängstorps reningsverk har precis byggts ut enligt ett nytt tillstånd och är fortfarande under intrimning. I dagsläget är det ”inte aktuellt att dra i gång denna process” igen, skriver LBVA:s styrelse i sitt yttrande till Laholms kommunfullmäktige.

ANNONS

I stället vill LBVA vänta tills framtida större nyinvesteringar, som kräver nya tillstånd på avloppsreningsverken. Då ska en utredning av läkemedelsrening prioriteras.

LÄS MER:Mycket fosfor ut i havet från nya reningsverket

LÄS MER:Handslag över gränsen invigde luktfritt reningsverk

LÄS MER:Ängstorp tar emot kiss och bajs från 50 000 personer

ANNONS