Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ann-Christin Magnusson ansöker om att få den gamla rektorsbostaden i Ahla kulturminnesförklarad.  Bild: Jerry Carlsson
Ann-Christin Magnusson ansöker om att få den gamla rektorsbostaden i Ahla kulturminnesförklarad. Bild: Jerry Carlsson

Rektorsbostad kan bli byggnadsminne

Turerna kring den gamla rektorsbostaden vid Ahlaskolan går vidare. Nu vill Ann-Christin Magnusson i Ahla byalag att huset ska kulturminnesförklaras.

Nyligen skickade Ann-Christin Magnusson in en ansökan till länsstyrelsen i Halland.

– Jag fick veta att det är möjligt för en privatperson att göra det. Vi har ju inte längre något att förlora. Att få samtliga skolbyggnader på området att bli kulturminnesförklarade vore ju den bästa lösningen, säger hon.

I ansökan pekar Ann-Christin Magnusson på vikten av att samtliga byggnader ska få finnas kvar eftersom hela skolan byggdes som en enhet med skolhus, ett hus med två lägenheter för lärarinnorna och ett för rektorn.

– Man får inte bry sig så lite om historien att man är beredd att riva ett av husen som behövs och bär på stora kulturella värden. Dessutom är det ju faktiskt Kommunfastigheter som har låtit huset förfalla. Inget hus mår bra av att stå tomt i så många år utan att det underhålls, säger hon.

”Ska kunna berätta en historia”

Maja Jannerling är antikvarie på länsstyrelsen i Halland.

– Enligt kulturmiljölagen får en byggnad med ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde eller ingår i ett bebyggelseområde med högt kulturhistoriskt värde förklaras som byggnadsminne, säger hon.

Maja Jannerling menar att det är viktigt att byggnadsminnen ska vara representativa för alla som bor i Sverige.

– Ett byggnadsminne ska kunna berätta en historia. Det får inte bara vara gårdsbyggnader med halmtak utan det måste finnas en bredd. I Halland saknas det till exempel byggnadsminnen som representerar kvinnors och barns historia.

Enligt Maja Jannerling skulle skolbyggnaderna i Ahla kunna falla under den sistnämnda kategorin.

– När det Ahlaskolan har ju personen ansökt om att få samtliga skolbyggnader kulturminnesförklarade. I det fallet är det helheten som är styrkan. Det skulle inte gå att separera byggnaderna eftersom sammanhanget då skulle gå förlorat.

Hon menar att det kan bli en utdragen process att komma fram till om en byggnad ska bli kulturminnesförklarad eller inte.

– I bland behöver vi göra en stor byggnadsminnesutredning som kan vara väldigt omfattande. När det gäller Ahlaskolan kan det bli aktuellt att skynda på ärendet eftersom det redan ligger hos byggnadsnämnden i form av en ansökan om rivningslov för en av byggnaderna.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här