Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Henrik Williamsson
Bild: Henrik Williamsson

Rektorn om oron på Nattis: ”Känner med vårdnadshavarna”

Nattis på Söderlägets förskola i Lilla Tjärby kan tvingas avveckla. Om Nattis försvinner kommer Laholms kommun att förlora sin enda kvälls-, natt- och helgöppna förskola.

Laholms kommun måste spara in 35 miljoner kronor. Under början av året har nämnderna fått i uppgift att genomföra en genomlysning av kommunens alla verksamheter för att ta fram besparingsförslag.

När barn- och ungdomsnämnden presenterade sitt förslag, som tagits fram av nämndens förvaltning, handlade en av punkterna om att avveckla Nattis. Nattis är en förskoleverksamhet som har öppet på kvällar, nätter och helger och är unik av sitt slag i Laholms kommun.

– Nattis är till för vårdnadshavare som har obekväm arbetstid, som är ensamstående, som inte har någon annan att kunna lämna sina barn till när man jobbar kväll, natt och helg, säger Malin Svensson, rektor på Nattis.

Föräldrar kan tvingas byta jobb

Verksamheten har funnits sedan april 2015 och har i dagsläget 18 barn inskriva. Malin Svensson säger att en potentiell avveckling kan få konsekvenser för familjerna som är beroende av verksamheten.

– Har man inte möjlighet att lämna sitt barn på Nattis så försvinner kanske också möjligheten att kunna ha den sortens arbete där du jobbar kväll, helg och natt. Så är det ju, säger hon.

”Stolta över sin verksamhet”

På förskolan finns fyra tillsvidareanställda pedagoger. Malin Svensson säger att hon haft samtal med sina medarbetare efter att nyheten om den möjliga avvecklingen kom.

– De tycker att det är jättetråkigt för de är ju stolta över sin verksamhet. De tycker att deras arbete är väldigt roligt, givande och utvecklande. Så de tycker ju givetvis att det känns tråkigt. Och det förstår jag, säger hon.

Hur känns det för dig?

– Jag känner med mina medarbetare och jag känner med vårdnadshavarna. Så är det naturligtvis. Samtidigt är jag tjänsteman i kommunen och jag får ju följa det som vår högsta ledning bestämmer.

LÄS OCKSÅ: Nattsvart för nattis – förskolan föreslås avvecklas

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!