Tidigt ute. I söndags skördade Roger Larsson sin första spannmål på gården, fyra veckor tidigare än normalt.
Tidigt ute. I söndags skördade Roger Larsson sin första spannmål på gården, fyra veckor tidigare än normalt.

Rekordtidig spannmålsskörd i Våxtorp

I söndags var lantbrukaren Roger Larsson på Vallängens gård utanför Våxtorp ute med skördetröskan. – Det är rekordtidigt, säger han.

ANNONS
|

Roger Larsson tröskade hela 14 hektar korn, den 3 juli. Det är första gången någonsin som de tröskar före den sista juli på gården.

– Kornet var riktigt moget, och det gick bra att köra fastän det regnat nu på sistone. Men varken jag eller min pappa, som drev gården före mig, kan minnas att vi kört av spannmål så här tidigt på året förut, säger han.

Roger Larsson tror att en del av den rekordtidiga skörden kan förklaras av att kornsorten han har sått ska vara tidig.

Men det beror också på den varma försommaren.

– Vi har fått mycket sol, och spannmålen ska ju ha sina soltimmar, säger han.

ANNONS

Att kunna skörda så tidigt på säsongen ser han bara fördelar med.

– Dels sprider det ut skördesäsongen, så att inte allt behöver tas in samtidigt. Dels kan jag komma igång tidigare med att så höstraps, säger han.

Magnus Melin som är växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet i Halland blir överraskad när han hör talas om den rekordtidiga skörden.

– Oj, det var väldigt tidigt. Men jag tror att det beror mer på det varma och soliga vädret i maj och juni, än på själva kornsorten. Alla grödor har varit tidigare än normalt i år fram tills det började regna, men det här var verkligen tidigt, säger han.

Hur skörden kommer att bli i länet som helhet är för tidigt att sia om, vissa områden har fått regn, medan det på andra håll varit väldigt torrt.

– I de områden där det varit svår torka kommer det att bli mindre skördar än normalt, säger Magnus Melin.

ANNONS