Rekordsnabba milan Malin väntar på att tömmas

Redan tidigt på fredagen märktes de första tecknen på att Malin var en sprinter. På kvällen var hon färdig. Nu väntar en lång, spänd väntan på resultatet.

ANNONS
|

Vart tredje år anlägger Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Knäred en kolmila. Årets upplaga fick namnet Malin och tändes i onsdags. Ett normalår behöver de 20-30 engagerade i arbetet hålla igång dygnet runt fram till lunchtid på lördagen innan hon brunnit klart.

Malin var snabbare är snittet. Rena sprintern faktiskt.

– Förhoppningsvis blir det lika bra kol som de tidigare åren. Intäkterna från försäljningen är jätteviktiga för vår verksamhet, berättar styrelseledamoten Hanna Sunnegård, som också var en av dem som skötte arbetet med kolmilan.

Uppvuxen i Friluftsfrämjandet

Hon är också ledare för en av barngrupperna i Friluftsfrämjandets verksamhet och ser på nära håll hur den sotiga och i bland svettiga traditionen att kola bär frukt.

ANNONS

– Normalt får vi ut omkring 600 säckar kol. Intäkterna från försäljningen är jätteviktiga för vår verksamhet. Vi kan köpa in material som förgyller vår tillvaro ute i skogen, säger hon.

Hon är uppvuxen med verksamheten, har själv deltagit som barn och ser nu hur den cykeln upprepas generation efter generation.

– Alla som varit med om att sköta kolmilan har varit med på helt frivillig bas. I år har vi haft många nya som inte varit med om en kolmila tidigare. Vi har också haft besök av våra barngrupper, lite för att introducera dem, fortsätter hon.

Mitten av 1980-talet

Namnet Malin kommer av att m är den 13:e bokstaven i alfabetet. Årets kolmila är den 13:e sedan starten att lokalavdelningen började mila kol i mitten av 1980-talet. Sedan har medlemmarna fått ge förslag på namn som börjar på m och efter omröstning fick hon alltså namnet Malin.

– Milan blev klar i snabbaste laget. Av någon anledning blev hon klar tidigare i år, vi har dividerat lite om det och kanske beror det på att vi inte har haft så grovt virke som tidigare år. Det är på gränsen att det har gått för snabbt. Ingen vet resultatet ännu, säger Hanna Sunnegård.

ANNONS

LÄS MER:Tolvåring smidde spik på Knäredsdagen

LÄS MER:Fler barn i Skogsmulle än på många år

Redan i skogen

Lokalavdelningens verksamhet är populär och har ett stort upptagningsområde. Barn inte bara från närområdet, utan också från både Laholm och Markaryd, finns med bland deltagarna.

– Vi är bra på att marknadsföra oss, vi har bra ledare och har personer i avdelningen med starkt engagemang. Och så har vi en fin plats att vara, vi är redan i skogen när vi går ut, analyserar Hanna Sunnegård om Friluftsfrämjandets gård vid Parken i Knäred.

ANNONS