Rekordmånad på Ahla inför nya bomsystemet

Från och med måndag måste utomsocknes betala en avgift för att få slänga sitt avfall på återvinningscentral i Ahla. För laholmare gäller upp till 12 fria besök per år.

ANNONS
LocationAhla||

Återvinningscentralen i Ahla har knappt öppnat för dagen och det är redan ett tiotal besökare som i ett ljummet blomspruteregn tömmer bakluckor och släp på plankor, gamla krukor, plastleksaker med mera. Det skramlar när skräpet landar i containrarna.

– Äh, det här är ingenting! Måndagar och tisdagar är det mycket mer folk, maximalt 20 bilar inne på området och en lång kö utanför. Vi har haft ett jättetryck de senaste veckorna, säger Ronald Sheeran, arbetsledare på Ahla.

Statistiken backar upp hans ord. I juli 2019 kom 2 000 bilar i veckan till återvinningscentralen. I år är motsvarande siffra 2 700, en ökning med 35 procent. Tillströmningen beror flera saker, tror Ronald Sheeran.

ANNONS

– En kombination av det nya passersystemet, det dåliga vädret och att coronaviruset gör att många stannar hemma och gör garagerensningar och utför renoveringar, säger han.

På måndag kommer det att kosta 250 kronor per besök för personer som kör hit från andra kommuner. För laholmare i villa, och fritidshusägare, gäller 12 fria besök per år. Därefter kostar det 250 kronor per tillfälle.

– Men man får 12 besök för resten av 2020, det blir en liten mjukstart.

Ronald Paulsson från Laholm backar upp sitt släp fyllt med plankor från en pågående husrenovering. Att bomsystemet börjar på måndag har han inte riktigt koll på, men begränsningen på 12 besök per år gör honom inget trots att han "alltid är på tippen".

– Man får samla ihop mer per gång helt enkelt. Och att det kostar pengar sedan är inte hela världen, håller man på med en renovering är ju 250 kronor en struntsumma. Jag är väldigt nöjd med att kunna köra hit och lämna skräpet, säger han.

Ann Gustafsson från Halmstad hjälper sin syster att renovera ett hus i Skogaby. Det har blivit många turer till Ahla under sommaren.

– Jag känner att det är lite både och med bomsystemet. Ett vanligt år räcker säkert 12 gånger, men när man gör en stor renovering? Jag tror det finns en risk att folk slänger sitt avfall på andra ställen.

ANNONS

Nere vid bommarna står feriearbetaren Maria Mahameed och informerar besökarna om vad som gäller från och med måndag.

– Många tycker att det är bra att folk från andra kommuner får betala när de kommer hit. En del av de som kommer utifrån berättar att de passar på att köra hit mycket nu, somliga är här tre-fyra gånger om dagen, säger hon.

ANNONS