Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Venture Designs lager ligger på KWA 2-tomten utanför Knäred, inte långt från Lagan. Översvämningsrisken har varit omdiskuterad, men nu har företaget fått bygglov för ett lagertält på 5 000 kvadratmeter. Bild: Josefine Ingvarsson, Google Maps
Venture Designs lager ligger på KWA 2-tomten utanför Knäred, inte långt från Lagan. Översvämningsrisken har varit omdiskuterad, men nu har företaget fått bygglov för ett lagertält på 5 000 kvadratmeter. Bild: Josefine Ingvarsson, Google Maps

Rejäl tältresning väntar på KWA-tomten

Ett jättelikt tält ska sättas upp i Lagered. Möbelföretaget Venture Design Logistics har fått bygglov för ett tält på fem tusen kvadratmeter.

Företaget köpte den så kallade KWA 2-fastigheten 2015, efter att KWA gått i konkurs.

Nu känner de att det är dags att utöka lagerkapaciteten för trädgårdsmöbler och andra produkter.

– Vi har lager där på 7 000 kvadratmeter, men vi börjar bli trångbodda och vill bygga ut, säger delägaren Gustaf Karlsson.

5 000 kvadratmeter låter mycket för ett tält. Men det här är inget trädgårdstält, förklarar han.

– Det blir som en riktig byggnad. Det är 100 ton järnkonstruktion i botten, en riktig fackverkskonstruktion. ”Tältet” är egentligen bara skalet.

Kommunal oro för översvämningsrisken

Bolaget lämnade in bygglovsansökan i höstas, men tjänstemännen i Laholms kommun har varit tveksamma på grund av närheten till Lagan och översvämningsrisken. Bygglovsenheten överlät helt till politikerna i samhällsbyggnadsnämnden (SBN) att fatta beslutet.

– Vi beviljar bygglov. Det finns en översvämningsrisk, men med den kunskap som nämnden har kan vi konstatera att det inte varit någon översvämning på den här höjden hittills, säger SBN:s ordförande Knut Slettengren (M).

Företaget klarade senaste översvämningen

Gustaf Karlsson säger att företagets lokaler klarade sig utan problem vid de kraftiga översvämningarna i februari 2020.

– Och det här kommer att stå på samma plushöjd som de andra byggnaderna. Skulle vi få ett 200-årsregn så att ån höjs ovanför den höjden, då har vi större problem än tältet, säger han.

Tältresningen får vänta några månader. Diskussionerna kring översvämningar gjorde att bygglovet drog ut på tiden. Nu är det lite för sent för Venture Design.

– Det är i februari-mars som vi får in mest produkter. I år får vi hyra in oss på annat ställe. Därför har vi nu ingen tidspress, vi får invänta vädret och rätt schaktförhållanden, säger Gustaf Karlsson.

LÄS MER: Nygammal satsning ger jobb åt invandrarkvinnor

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!