Inger Reinfeldt, invald i fullmäktige som Trygghetspartist, behöver inte bli politisk vilde, menar Valmyndigheten.
Inger Reinfeldt, invald i fullmäktige som Trygghetspartist, behöver inte bli politisk vilde, menar Valmyndigheten. Bild: Jonatan Gernes

Reinfeldt kan fortsätta kalla sig (TP)

Inger Reinfeldt kan fortsätta att representera Trygghetspartiet i Laholms fullmäktige. Det menar den statliga Valmyndigheten.

ANNONS
LocationLaholm||

Efter interna bråk har Trygghetspartiet i Laholm slitits isär.

Partiföreningen i Laholm gick ur riksorganisationen. Därefter uteslöt man fullmäktigeledamoten Inger Reinfeldt ur den lokala föreningen.

Inger Reinfeldt och några till bildade då en ny lokal partiförening – ”Nya Trygghetspartiet”. Den nya föreningen blev snabbt fullvärdig medlem i Trygghetspartiets riksorganisation.

LÄS MER:Trygghetspartiet slets itu efter personstrider

LÄS MER:Reinfeldt: ”Turbulent sedan 2018”

Samtidigt har ”gamla” Trygghetspartiet i Laholm förklarat att man ska fortsätta sin politiska verksamhet i kommunen under namnet Trygghetspartiet.

Frågan har därmed väckts Inger Reinfeldts partitillhörighet i Laholms fullmäktige. Blir hon politisk vilde?

”Mandatet knutet till namnet Trygghetspartiet”

Helena Ihrstedt Harling är handläggare på statliga Valmyndigheten. Hon konstaterar att Trygghetspartiet har en registrerad partibeteckning för riksdagsval och även för val i regioner och kommuner.

ANNONS

I Laholm fick partiet som bekant ett mandat, som och Inger Reinfeldt blev vald som ledamot på det mandatet.

– Mandatet är knutet till namnet Trygghetspartiet. Man kan inte byta namn på det lokala partiet som sitter i fullmäktige om inte partiet på riksnivå byter namn, säger Helena Ihrstedt Harling.

Ett registrerat parti på riksnivå skulle kunna ha en lokal partiförening som heter något helt annat.

– Men det som spelar roll vid val är partibeteckningen som står på valsedeln. Det spelar ingen roll vad de har för organisationsstruktur eller vad de väljer att kalla sina underföreningar. Det är den registrerade partibeteckningen som får mandatet, säger Helena Ihrstedt Harling.

– Det som gäller för oss är att Trygghetspartiet har ett mandat i Laholm. Punkt.

Utifrån det du säger låter det som att ledamoten Inger Reinfeldt kan fortsätta ha (TP) efter sitt namn under resten av mandatperioden?

– Ja, det är det juridiskt korrekta. Hon företräder ju Trygghetspartiet eftersom hon är invald på det mandatet. Om hon sedan företräder deras politik är mer en intern partifråga, säger Helena Ihrstedt Harling.

”Gamla” Trygghetspartiet i Laholm har också kontaktat Valmyndigheten. Av svaret drog de slutsatsen att Reinfeldt skulle bli vilde och att Nya Trygghetspartiet skulle tvingas byta namn inför valet 2022.

ANNONS

– Men de ställde inte de frågor du har gjort. Som jag uppfattade det frågades det om Nya Trygghetspartiet skulle få godkänt för sitt namn och om Nya Trygghetspartiet lämnat in en anmälan om registrering till oss, säger Helena Ihrstedt Harling.

LÄS MER:Nya Trygghetspartiet verkar vinna fajt om att få styra i Laholm

LÄS MER:Ny styrelse startar upp nytt parti i Laholm

ANNONS